• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • За ініціативи Валерії Лутковської відбулася зустріч із керівництвом та особовим складом Управління забезпечення прав людини Нацполіції

    Опубликовано: 2016-10-12 08:44:00

    Вказана робоча зустріч відбулася в Офісі Омбудсмана за участю представників Секретаріату Уповноваженого з прав людини і Управління забезпечення прав людини Національної поліції України з метою налагодження та організації тісної співпраці, а також посилення та здійснення ефективного контролю за дотриманням прав i свобод людини працівниками поліції при виконанні покладених на них функцій.
    «Ми ініціювали цю зустріч для того, щоб максимально сприяти дотриманню прав людини в діяльності Національної поліції. Як відомо, Секретаріат Уповноваженого вже 4 роки здійснює функції національного превентивного механізму, метою якого є покращення ситуації з дотриманням прав людини, в тому числі в діяльності правоохоронних органів. Без вашої підтримки і готовності спільно працювати, наша робота не призведе до позитивних зрушень у цій сфері, а питань, які є спільними в нашій роботі, дуже багато», – зазначила Валерія Лутковська, відкриваючи роботу робочої зустрічі.
    Заступник Голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв, у свою чергу, відзначив важливу роль інституції Уповноваженого з прав людини в формуванні незалежної правової держави.
    «Започатковані сьогодні зв’язки на рівні Уповноваженого і Управління забезпечення прав людини Національної поліції України стануть запорукою налагодження тісних контактів, які передусім будуть мати на меті вирішення того широкого спектру проблемних питань, які характерні для нашої діяльності. Управління забезпечення прав людини – це інноваційна складова в структурі Національної поліції, яка наразі перебуває на стадії формування. Більшість працівників, які увійшли до складу підрозділу,  ще нещодавно були поза межами системи, у них зовсім інакший погляд на те, що відбувається в поліцейській діяльності. Я переконаний, завдяки цій позиції, а також дякуючи досвіду, який буде передаватися від Уповноваженого з прав людини, у нас буде можливість вирішити проблеми, які накопичилися  і перейшли до нас із підрозділів органів внутрішніх справ», –  висловив переконання Костянтин Бушуєв, додавши, що такі зустрічі мають проводитися на постійній основі, в тому числі із залученням регіональних представників Уповноваженого.
    Під час першої робочої зустрічі обговорювалися питання дотримання прав людини в діяльності Національної поліції. Зокрема, мова йшла по дотримання права на особисту недоторканність під час затримання, в тому числі і про проблеми, пов’язані з пропорційністю застосування поліцейськими заходів примусу; дотримання права на захист в частині забезпечення затриманої особи адвокатом; дотримання права на приватність при проведенні обшуків, оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих дій. Також обговорювались питання щодо відмов у реєстрації заяв про злочини; порушення строків досудового розслідування, права на звернення і права на доступ до публічної інформації.
    Для більш повного розуміння працівниками Управління забезпечення прав людини аспектів роботи Офісу Омбудсмана, представники Секретаріату Уповноваженого з прав людини ознайомили присутніх із особливостями здійснення парламентського контролю за дотриманням прав людини.  
    За результатами робочої зустрічі учасники домовилися про основні напрями подальшої співпраці. Це, зокрема, проведення навчальних тренінгів як для представників Управління забезпечення прав людини, так і працівників інших підрозділів Національної поліції.
    Представники Офісу Омбудсмана також висловили готовність сприяти в напрацюванні змін до законодавства та внутрішніх нормативно-правових актів, що стосуються діяльності Нацполіції в сфері захисту прав людини.
    Ще одним із напрямів спільної роботи визначено обмін інформацією під час здійснення працівниками Секретаріату відповідних перевірок. Серед іншого, це ознайомлення працівників Управління з рекомендаціями національного превентивного механізму щодо усунення виявлених фактів порушення прав людини у закритих установах, що підпорядковані Нацполіції, для подальшого врахування та моніторингу стану виконання наданих рекомендацій.
    До наступної зустрічі заплановано підготувати план спільної діяльності на 2017 рік.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.