• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Влада створює для себе охоронну систему – Гольдарб

    Опубликовано: 2016-09-27 15:49:11

    Глава МВС Арсен Аваков планує ініціювати законодавче закріплення презумпції правоти поліцейського. «Спочатку підкоряйся поліцейському – потім оскаржуй», – переконує міністр.

    Втім, як розповів керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб в інтерв’ю одному з українських телеканалів, введення такої норми призведе до перетворення України на поліцейську країну – влада таким чином створює для себе охоронну систему.
    «У деяких  країнах світу поняття презумпції правоти поліції возведено в ранжир норми права. Тобто, будь-яку вимогу поліцейського громадянин має сприймати як обов’язкову необхідність. Відмовитися від її виконання – означає вчинити правопорушення. Проте українське суспільство, правова система якого повна перекосів, до таких трансформацій не готове. Якщо теперішня, досі недореформована, нездорова поліція отримає можливість безапеляційної правоти, звичайних людей поставлять у повну залежність від того, що прийде в голову керівництву поліції. Людині ніде і нічим буде себе захистити», – стверджує юрист.

    За його словами, ціль влади зрозуміти нескладно: їй потрібно посилити свої охоронні підрозділи. Адже на сьогодні, як переконаний Гольдарб, і Національна гвардія, і поліція виконують завдання на охорону в першу чергу інтересів влади, а не громадськості.

    «Не можна приймати подібні норми в ситуації, коли настільки хиткі органи влади, коли не працює система стримувань і противаг. Прокуратурі наразі ніхто не довіряє; суди розпадаються, бо судді не хочуть служити під системою, яку тепер вибудовує Адміністрація президента. І в таких умовах поліцію хочуть наділити правом безапеляційної правоти. Причому, навіть не піднімається питання про те, щоб передбачити максимально зрозумілий та прозорий механізм апеляції і негайного оскарження будь-яких незаконних, на думку людини, дій поліцейського», –  вважає спеціаліст.

    За його прогнозом, міністр внутрішніх справ однозначно педалюватиме цей законопроект у парламент. «Очевидно, сьогоднішній парламент – недієздатний і, скажу більше, небезпечний для країни –побоїться йти на такий крок. Усе просто – депутатами буде рухати тваринний страх за власну безпеку та безпеку свого оточення. Як мінімум, опозиційні депутати вже повинні уявляти, як влада спускає на них поліцію, слово якої відповідно до закону апріорі буде вищим, ніж слово будь-кого іншого», – переконаний керівник «Публічного аудиту».

    «Те, що влада вирішила скористатися трагедією в Дніпрі для втілення давно виношуваної ідеї про створення власної охоронної системи, по правді кажучи, не дивує. Проте реагувати на подібні події потрібно не так. Вбивство поліцейського в усіх цивілізованих країнах – це вбивство першої категорії при обтяжуючих обставинах. І чимало країн в таких випадках визначає для злочинця найвищу міру покарання – смертну кару. Це правильно й справедливо! Якщо хтось замахується з ножем, з сокирою, автоматом або пістолетом на людину у формі, цей хтось несе загрозу всьому суспільству, а тому повинен нести найжорстокіше покарання», – резюмує Гольдарб.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.