• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Маленькі школи чи маленькі люди. Кому потрібні малокомплектні навчальні заклади Полтавщини?

    Опубликовано: 2016-09-02 14:10:45

    День знань на Полтавщині, як власне і всюди в Україні - свято для батьків і дітей, робота - для політиків і чиновників. Їдуть посадовців до крупних навчальних закладів - контингент там ширше, електорату більше, можна ще раз повправлятись у красномовстві...
    Нікому не цікаві малокомплектні сільські школи - "безнадійні", рейтингу тут не заробиш. Бо вирішувати їх проблеми - прикладати чималі зусилля... А чи окупляться вони під час найближчих виборів - це вже питання? От і зустрічають початок навчального року сільські школи у тісному колі, наодинці зі своїми проблемами. Кому захочеться шукати відповіді на запитання: "Як зарадити ситуації?"

    Не користі ради...

    У селі Потічку Решетилівського району не було дитячого майданчика. А діти є - 56 вихованців пішли до місцевого НВК, з яких 20 - дошкільнята. Та і тим не було де погратись. На День знань село відвідав голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. Не з розповідями про перспективи оптимізації закладів освіти - а на відкриття подарованого дитячого майданчика.
    - Найпростіше - розчерком пера зруйнувати, розформувати, реорганізувати... Складніше - шукати виходів із ситуації. Є де дітям провести дозвілля - зайвий аргумент молодим батькам залишитись у селі. На черзі - антивандальна тренажерка для молоді. Великі справи починаються з маленьких кроків, - переконаний голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.
    До іншого аргументу - матеріально-технічної бази, педагогічного потенціалу. Тут прихильники оптимізації категоричні - сільські школи ніколи не матимуть можливостей міських закладів освіти... Та у деяких випадках вони навіть більші.

    Ламати - не будувати

    У селі Великий Кобелячок Новосанжарського району 20 років тому збирались побудувати новий корпус школи. Будівлю спроектували унікальну - за основу взяли композицію Полтавського краєзнавчого музею. Вигнали стіни, навіть вікна подекуди вставили - і припинили фінансування.
    - Кілька років тому нам пообіцяли закінчити будівництво коштом обласного бюджету. Та тільки все обіцянками і залишилось. Зрозуміло, що школа до якої ходить 56 учнів не потребує корпусу, який розрахований 180 дітей. Але ж і покидати будівлю у напівготовому стані, у яку вкладено уже чималі кошти - душа болить, - говорить директор Великокобелячківської ЗОШ Марина Мостова.
    "За попередніми підрахунками на завершення "довгобуду" потрібно мінімум 15 мільйонів гривень", - розповів голові обласної ради Олександру Біленькому очільник Новосанжанської РДА Сергій Бульбаха. "Як можна тут було обіцяти підтримку одного бюджету - не зрозуміло", - дивується голова обласної ради.
    - А от за співпраці у форматі "село-район-область" - цілком осильне завдання. Єдина умова - ідея, під яку вже можна буде виділяти кошти. На мою думку у Великому Кобелячку можна було б відкрити філію вишу. Вибір чималий - аграрне спрямування, військова підготовка, наукова-дослідна робота. У закладу - 5 гектарів землі, є де створити необхідну інфраструктуру, - радиться з педколективом школи Олександр Біленький.
    Погодили - якнайшвидше розробити відповідну програму співпраці і закласти на її реалізацію кошти з бюджетів 2017 року.   

     На сьогодні 268 або більше 60% шкіл на Полтавщині - малокомплектні. Інші цифри - майже 3 тисячі школярів отримують освіту за індивідуальним принципом, а деякі школи наповненні лише на 20-30%. І кожен може вирішити для себе, що це за аргумент. Для закриття сільських шкіл чи для об'єднання зусиль у подоланні проблем.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.