• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В інтернатних установах Чернівецької області є спільна проблема, вирішення якої не потребує фінансових вкладень

    Опубликовано: 2016-08-04 10:12:58

    Моніторингова група у складі працівників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з регіональним представником Уповноваженого у Чернівецькій області здійснила моніторинг дотримання прав підопічних установ системи соціального захисту населення Чернівецької області.
    В рамках моніторингу здійснено повторний візит до Чорторийського психоневрологічного інтернату (перший візит був у грудні минулого року). За цей час в установі відбулися суттєві зміни: підопічні переселені в приміщення, що придатні для проживання, темно-зелені стіни перефарбовані у світлий колір, ліжка з панцерною сіткою облаштовані дерев’яними настилами, проведено медичні обстеження всіх підопічних стоматологом та ендокринологом, проводяться регулярні масажі відповідно до призначень лікаря.
    Але лишаються проблеми, які неможливо розв’язати за півроку і зусиллями лише установи: це перевантаженість житлових кімнат, обмежене фінансування на медикаменти, недостатня кількість обслуговуючого персоналу тощо.
    У Хотинському психоневрологічному інтернаті підопічні протягом дня постійно займаються корисними справами (збирають лікарські трави, ягоди та фрукти, вирощують квіти, підтримують чистоту в кімнатах, беруть участь у роботі різноманітних гуртків тощо). У житлових кімнатах чисто, вони постійно провітрюються. Надається достатнє медичне обслуговування та належний догляд за ліжкохворими.
    Однак, як зазначили учасники моніторингового візиту, у цих психоневрологічних інтернатах є спільна проблема, вирішення якої не потребує фінансових вкладень. Постійний контроль над підопічними з боку персоналу призводить до втрати ними основних соціальних навиків. Підопічні не мають можливості самостійно (чи навіть за участю персоналу) витрачати власні кошти, не знають про суми коштів на власних рахунках.
    Крім того, в області відсутня практика щодо ініціювання перед судами поновлення дієздатності підопічних, як того вимагає Закон України «Про психіатричну допомогу».
    В рамках моніторингу здійснено також візит до стаціонарного відділення Кіцманського районного територіального центу соціального обслуговування (надання соціальних послуг), у якому проживають 20 мешканців. Вони забезпечені необхідним одягом та взуттям, постільною білизною. Житлові кімнати затишні та чисті. Однак всі житлові кімнати розташовані на другому поверсі, тому вільного доступу до прогулянок на свіжому повітрі у немічних підопічних немає. Персонал змушений виносити на руках людей у колясках.
    З метою розв’язання зазначених та інших виявлених проблем готуються відповідні акти реагування Уповноваженого з прав людини.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.