• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Без тісної взаємодії з громадянським суспільством Офіс Омбудсмана не зможе бути ефективним»

    Опубликовано: 2016-07-08 08:16:13

    На цьому наголосила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час виїзної сесії «Знайомство з роботою українського Омбудсмана – функції, напрями діяльності, моніторинг та порядок реагування, взаємодія з громадянським суспільством», яка відбулась сьогодні в Секретаріаті Уповноваженого.
    Вказана сесія проводилась в рамках 7-денного семінару для білоруських активістів недержавних правозахисних організацій, організованого Освітнім домом прав людини в Чернігові. Програма семінару фокусується на стандартах свободи вираження поглядів, свободи мирних зібрань, свободи асоціацій, права на справедливий суд.
    На прикладі реалізації функцій національного превентивного механізму проти тортур Валерія Лутковська ознайомила присутніх із формами взаємодії з представниками організацій громадянського суспільства.
    «Моніторингові візити у місця несвободи ми проводимо спільно з моніторами від громадськості, делегуючи їм частину повноважень Омбудсмана. Після проходження відповідного навчання громадські монітори готові до виконання покладених на них функцій. Такий формат взаємодії отримав назву «Омбудсман плюс», а довівши свою успішність, ми стали його застосовувати і в інших напрямах роботи, як-от доступ до публічної інформації, захист персональних даних тощо», – повідомила Уповноважений з прав людини.
    За словами Омбудсмана, спільно з представниками громадськості у грудні 2012 року було розроблено і Стратегічний план діяльності Уповноваженого на 5 років, а вже цього року його вдалося актуалізувати, додавши інші напрями роботи у зв’язку з виникненням нових викликів у державі та появою нових пріоритетів у діяльності Офісу. Це, зокрема, удосконалення законодавства, адміністративної та судової практики, розбудова інституційної спроможності Секретаріату Уповноваженого, у тому числі шляхом розбудови мережі регіональних офісів, удосконалення міжнародних стандартів захисту прав людини в умовах конфлікту та постконфліктної ситуації, сприяння реалізації Національної стратегії у сфері прав людини.
    «Одним із головних завдань на посаді Уповноваженого з прав людини мною було визначено деполітизацію Офісу. В Україні Уповноважений не наділений правом законодавчої ініціативи, проте нам вдається ефективно виконувати свої функції завдяки професійній взаємодії з парламентськими комітетами», – зазначила Валерія Лутковська.
    Крім того, Валерія Лутковська ознайомила учасників сесії з іншими напрямами діяльності Офісу Омбудсмана, які здійснюються у тісній взаємодії з громадськими організаціями, це, зокрема, протидія дискримінації, захист прав дітей, внутрішньо переміщених осіб і військовослужбовців.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.