• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Головна причина порушення прав пацієнтів Сумської обласної психіатричної лікарні №2 - недостатнє фінансування закладу

    Опубликовано: 2016-06-24 08:38:49

    У рамках діяльності національного превентивного механізму проти катувань 17 червня 2016 року моніторингова група у складі регіональних координаторів взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській та Тернопільській областях, а також громадського монітора ознайомилася з роботою Сумської обласної психіатричної лікарні  №2.
    Загальна площа установи становить 4 гектари; вона розташована у мальовничій місцевості: чисте повітря, безпечна територія, на якій багато зелених насаджень та квітів, лавочки, місця для прогулянок. Тут є можливість створити всі умови для лікування та чудового психічного стану хворих. Проте перше, що потрапило в поле зору моніторів НПМ після розмов з пацієнтами - решітчаті двері та палата, призначення якої чітко не змогли пояснити медичні працівники психіатричної лікарні. Знайшли її монітори у так званому «гострому відділенні». Хоча медичний персонал і переконував, що двері зберігаються виключно як матеріальна цінність, а кімната запланована на ремонт, пацієнти (як чоловіки, так і жінки) при приватному спілкуванні називали цю кімнату “надзоркою” чи “решіткою” та повідомили, що там закривають хворих для покарання. На вимогу моніторингової групи двері, завіси та петлі, призначені для навісного замка, було демонтовано. Проте в деяких приміщеннях все ще залишились решітки на вікнах, що негативно впливає на  емоційний стан хворих.
    Також моніторами була виявлена невідповідність вимогам законодаства стану санітарних вузлів, душових кімнат, харчоблоку, укомплектованісті палат меблями для зберігання особистих речей пацієнтів та засобів гігієни, що наразі знаходяться у сейфі медичного працівника і видаються на прохання. Не у всіх відділеннях  дотримуються норм площі на особу, через що люди змушені перебувати у коридорі чи спати на ліжках, розміщених поруч.  Коштів лікарні на молочні продукти, овочі та фрукти не вистачає, тому їх практично не буває, люди змушені купувати їх за власні гроші у магазині поруч.
    Є в закладі  судово-медичне відділення, відремонтоване та повністтю обладнане, проте наразі воно не функціонує через брак медичного персоналу.
    Головний лікар скаржиться на відсутність достатнього фінансування з боку держави і необхідність постійного пошуку та залучення спонсорської допомоги. Недостатність  фінансування - головна проблема, в результаті якої порушуються конституційні права пацієнтів на достатній життєвий рівень, соціальний захист та медичну допомогу.
    За результатами проведеного моніторингового візиту будуть підготовлені відповідні акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.