• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Оксана Білозір передала Литві чорну квітку від України

    Опубликовано: 2016-06-16 00:01:47

     

    14 червня у Вільнюсі проходили заходи з приводу Дня Скорботи і Надії литовського народу. Під час концерту «За нашу і вашу свободу» Оксана Білозір виконала пісню «Чорна квітка».

    Цього року литовці відзначають 75-ті роковини масових репресій, від 1941 року, який став початком розправи над литовським народом з боку послідовно двох режимів – нацистського та радянського. Щоб засвідчити повагу українського народу до литовського, вшанувати пам’ять жертв масових висилок та переслідувань часів окупації, до Вільнюсу прибула українська делегація, в тому числі народний депутат Оксана Білозір, перший Президент України Леонід Кравчук, співачка Джамала.

    У публічній промові Оксана Білозір порівняла тяжкі випробування, які випали на долю литовського народу, з боротьбою українського народу супроти окупації, яка триває і зараз, з Голодомором та репресіями проти українців в сталінські часи.

    -  І тоді світ мовчав про цю трагедію. Не бачив репресій наших народів. Багато десятиліть і Європа, і світ закривали очі на жахіття і біль, які відбувалися в центрі Європи, яких зазнали литовський народ, український народ внаслідок репресій і депортацій – народи, засуджені радянськими військами без будь-якої провини.  Світ не спромігся адекватно визначити і засудити корінь зла і дозволив, щоб геноцид сталінського режиму відбувся. Спочатку дозволив, а потім – не засудив, - зазначила Оксана Білозір, розповідаючи про спільну біду литовського та українського народів.

    Оксана Білозір нагадала, що боротьба з окупацією та агресором продовжується і зараз: як і тоді, світ намагається не помічати війни у Європі, що її веде путінський режим на сході України. Через російську «гібридну війну» українські втрати склали близько 9 400 загиблих, 21 500 були поранені, майже 1 780 000 українських громадян змушені були покинути свої домівки. Оксана Білозір подякувала литовському народу та особисто президенту Далі Грибаускайте за безцінну підтримку, яку надає Литва Україні сьогодні.

    - Від українських вдів та сиріт, від матерів та родичів загиблих я передаю пісню «Чорна квітка», - сказала Оксана Білозір перед своїм виступом на концерті «За нашу і вашу свободу».

    За словами Оксани Білозір, під час візиту вона ще раз переконалася, якими глибокими є історичні зв’язки між литовським та українським народами.

    - Вільнюс, Кафедральна площа, меморіал жертвам депортацій сталінського режиму, сумний день литовського народу - День скорботи і надії. Трепетне і щемливе дійство за участю перших осіб держави Литва. Я, разом з першим президентом України Леонідом Макаровичем Кравчуком, читаємо скорботну Книгу пам'яті з іменами страчених і депортованих сталінським режимом. По завершенні, до мене підходить жінка і, вказуючи на будівлю колишнього КГБ, розповідає трагічну історію своєї сім'ї: в підвалах цієї будівлі катували її батька та двох його братів, саме звідси їх було вислано у табір для політичних в'язнів. У відповідь, розповідаю про свій біль: як мого батька, на той момент 17-річного юнака, за політичною статтею було вислано в Казахстан. І тут виявляється, що і її батько теж був висланий у Казахстан, у табір Джезказган! Важко передати словами, що в той момент відбувалось у серці: в тому ж самому таборі, аж до смерті Сталіна, перебував і мій батько! Ось так, більш ніж півсторіччя по тому, у Литві, саме в такий скорботний день їх душі «організували» наше знайомство з Алдоною Васіляускєнє - доктором історичних наук, відданою сподвижницею України, нагородженою орденом За заслуги перед Литвою, - розповіла Оксана Білозір.

    У вівторок в парламенті Литви відкрилася виставка-експозиція під назвою «Під чужим небом: жителі Литви в радянських таборах і на засланні в 1940-1958 роках». Увечері на Кафедральній площі Вільнюса відбувся концерт «За нашу і вашу свободу», на якому виступили відомі українські співаки. Окрім Оксани Білозір, на концерті виступала українська співачка Джамала, переможниця Євробачення-2016, зі знаменитою піснею «1944».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.