• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Право на свободу мирних зібрань має дотримуватися безумовно – незалежно від сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності чи будь-яких інших ознак

    Опубликовано: 2016-06-07 08:37:50

    Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до Голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе щодо запланованого на 6-13 червня цього року міжнародного форуму ЛГБТ «Київ Прайд 2016», який проводитиметься правозахисними громадськими організаціями у місті Києві.
    У рамках форуму на 12 червня 2016 року  заплановано проведення Маршу Рівності – мирної маніфестації на підтримку ідеї необхідності дотримання прав людини незалежно від сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності чи будь-яких інших ознак.
    «Прошу взяти на особистий контроль питання належного забезпечення заходів безпеки учасників Маршу Рівності та громадського порядку під час проведення акції», – йдеться у листі Валерії Лутковської.
    Такі заздалегідь сплановані заходи необхідно вжити на виконання статті  11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод («Свобода зібрань та об’єднання») та статей 2, 23 Закону України «Про Національну поліцію».
    «Саме на державі та, зокрема, її правоохоронних органах лежить позитивне зобов’язання вжити належних заходів для забезпечення безпеки учасників мирного зібрання від фізичного насильства з боку опонентів, гарантування безперешкодного проведення зібрання тощо. Окрім цього, влада зобов’язана використовувати будь-які засоби, щоб забезпечити мирне проведення зібрання, наприклад, шляхом публічних заяв перед демонстрацією з висловленням толерантної, примирливої позиції, або попередивши потенційних порушників про характер можливих санкцій», – наголошується у зверненні Уповноваженого з прав людини.
    Валерія Лутковська також зазначила, що під час проведення у березні цього року у Львові подібної акції правозахисних організацій – «Фестивалю рівності» – місцевою поліцією не було належно забезпечено безпеку її учасників, внаслідок чого заплановані заходи фактично були зірвані, а самі учасники піддались нападам з боку агресивно налаштованих осіб. Провадження за фактами порушень прав людини під час «Фестивалю рівності» у Львові  продовжує перебувати на особистому контролі Уповноваженого.
    Крім того, Валерія Лутковська направила також відповідне звернення до Київського міського голови Володимира Кличка, наголосивши на необхідності вжити в межах компетенції усіх належних заходів для забезпечення можливості проведення заходу в погоджених місці та часі.
    Водночас Уповноважений з прав людини вітає заяву Хатії Деканоїдзе про те, що поліція налаштована забезпечити безпеку учасників «Маршу рівності», а також захищати права громадян, адже кожен має право висловити свою думку.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.