• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аксана Філіпішина: «Сьогодні ми спостерігаємо формальний підхід органів державної влади до вирішення питання про недопущення участі дітей у збройному конфлікті»

    Опубликовано: 2016-05-17 14:53:35

    Таке переконання висловила Представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності під час прес-конференції «Залучення дітей до збройного конфлікту на сході України: дослідження ситуації», яка відбулася сьогодні в інформаційному агентстві «Главком».
    Як відомо, з 1991 року Україна стала членом Конвенції ООН про права дитини, а у 2007 році наша країна приєдналася до Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах. За цими двома документами держава-учасник періодично звітує перед комітетом ООН. За всі роки незалежності Україна досить успішно звітувала про те, що не є країною, на території якої відбуваються збройні конфлікти, тому положення цих документів стосуються її досить опосередковано.
    «На сьогодні ми маємо чіткий збройний конфлікт, який має назву антитерористична операція, є непідконтрольні органам української влади території. Впродовж останніх 2,5 років ми отримуємо інформацію з різних засобів масової інформації про випадки, коли діти в тому чи іншому статусі все ж таки беруть участь у вказаному збройному конфлікті. Є випадки загибелі дітей, інформація про перебування дітей на блок-постах, про їх залучення до незаконних збройних формувань, а також про те, що діти стають жертвами сексуального й фізичного насильства з боку озброєних осіб. Всі ці випадки підпадають під дію Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах», – повідомила Аксана Філіпішина.
    За словами Представника Уповноваженого, з 2014 року кожного разу після появи подібної інформації у ЗМІ Уповноваженим з прав людини надсилались звернення, запити до СБУ, МВС, Міноборони з вимогою поінформувати про те, чи проводиться у цих відомствах роз’яснювальна робота про норми Конвенції про права дитини і Факультативного протоколу до неї  щодо неможливості допущення дітей до збройного конфлікту, а також  чи розслідуються факти про перебування дітей в зоні АТО, де проводяться бойові дії, і яке реагування є з боку цих відомств.
    «За цей період Омбудсманом було надіслано 11 звернень до силових відомств і Міносвіти і науки, однак всі відповіді на запити були формальними. В них йшлося про те, що дітей немає і не може бути на території проведення АТО, тому що країна має певні міжнародні зобов’язання. Саме через формальний підхід органів державної влади до вирішення вказаних питань Данською Радою у справах біженців було вирішено провести дослідження з оцінки ситуації у відношенні захисту прав підлітків групи ризику в Донецькій області», – зазначила Представник Уповноваженого.
    Детальніше про результати дослідження, ситуацію щодо дітей в умовах збройного конфлікту, а також питання необхідності вдосконалення чинних законів України можна дізнатися, переглянувши відео з прес-конференції.
    Нагадаємо, в Офісі Омбудсмана було проведено круглий стіл за результатами дослідження з оцінки ситуації у відношенні захисту прав підлітків групи ризику в Донецькій області, яке проводилося Данською Радою у справах біженців.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.