• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська наполягає на недопущенні порушення конституційних прав громадян на об’єднання у громадські організації, політичні партії та професійні спілки

    Опубликовано: 2016-04-25 08:38:56

    Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з поданням щодо можливих ризиків порушення прав людини, пов’язаних із реалізацією окремих положень постанови №99 «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги».
    Валерія Лутковська зазначила у своєму поданні, що заявники у своїх зверненнях до Уповноваженого висловлюють обґрунтоване занепокоєння можливим порушенням їхніх прав на об’єднання у громадські організації, політичні партії та професійні спілки. Це зумовлено передбаченою пунктом першим Постанови №99 ліквідацією як юридичних осіб публічного права територіальних органів Міністерства юстиції, тобто, районних, районних у містах, міськрайонних управлінь юстиції.
    Відповідно до пункту 14 частини першої статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» виключно районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції наділені повноваженнями державної реєстрації громадських об’єднань, їхніх відокремлених підрозділів, громадських об’єднань, що не мають статусу юридичної особи, місцевих та первинних професійних спілок, їх організацій та об’єднань, структурних утворень політичних партій, регіональних (місцевих) творчих спілок, територіальних осередків всеукраїнських творчих спілок, місцевих організацій роботодавців та їх об’єднань, підтвердження всеукраїнського статусу громадського об’єднання.
    Враховуючи вищезазначене, ліквідація територіальних органів Міністерства юстиції України, визначених пунктом 1 Постанови №99, матиме наслідком порушення конституційних прав громадян на об’єднання.
    «Прошу розглянути можливість термінової підготовки змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», якими передбачити дієвий механізм  реалізації прав громадян України на об’єднання у громадські організації, політичні партії та професійні спілки. До набрання чинності відповідних змін – вжити заходів щодо недопущення порушення зазначених прав громадян», – йдеться у поданні Уповноваженого з прав людини.
    Право на свободу об’єднання у політичні партії, громадські організації та участь у професійних спілках гарантується ст.36 Конституції України та  ст.11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.