• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Низький рівень організації надання медичної допомоги засудженим можна кваліфікувати як прояв нелюдського поводження

    Опубликовано: 2016-04-05 14:11:57

    У ході моніторингового візиту працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представником громадськості вивчено стан дотримання прав засуджених у Петрівській виправній колонії № 49 (Кіровоградська область).
    Під час візиту встановлено вкрай низький рівень організації надання медичної допомоги засудженим. В установі залишаються неукомплектованими посади лікарів, а також частково посади середнього медичного персоналу. Виявлено недостатню кількість необхідних приміщень у медичній частині установи, а також непристосованість наявних приміщень для надання медичної допомоги та вкрай поганий їх санітарно-гігієнічний стан. Клінічна лабораторія не створена. Медичними працівниками установи не здійснюється облік амбулаторних і стаціонарних хворих, виконання процедур, диспансерного нагляду, інфекційного контролю за туберкульозом та періодичних медичних оглядів.
    Під час візиту до моніторів масово зверталися засуджені щодо порушення їхнього права на медичну допомогу. За міжнародною практикою недостатній рівень медичних служб визнається як нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження.
    Житлові приміщення гуртожитків, у яких проживають засуджені, потребують реконструкції. В установі не створено належних побутових та санітарно-гігієнічних умов для в’язнів, у спальних приміщеннях брудно, обмежений доступ до свіжого повітря та природного освітлення.
    Окремі засуджені цієї установи проживають у набагато гірших умовах, ніж інші в’язні. Норма житлової площі в приміщеннях для проживання таких осіб не відповідає встановленим нормам та становить біля 2 м2 на одну особу.
    Камери штрафних приміщень установи, в яких тримаються порушники встановленого порядку відбування покарання, розміщені у напівпідвальних приміщеннях. У них недостатньо природнього та штучного освітлення, відсутня припливно-витяжна вентиляція, внаслідок чого в камерах волого, задуха, в окремих місцях на стінах пліснява.
    Під час моніторингу засуджені скаржилися на відсутність роз’яснювальної роботи з ними, порушення порядку відправлення кореспонденції, а також неможливість оскарження рішень та дій адміністрації.
    За результатами моніторингового візиту до вказаної установи Міністерству юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.