• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • МІСЬКІ ГОЛОВИ ТА ПРЕТЕНДЕНТИ НА ЦЮ РОЛЬ ВИЗНАЧИЛИ ТОП-10 ПРОБЛЕМ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКИХ МІСТ

    Опубликовано: 2016-03-28 08:12:57

    25 березня у бізнес-школі «МІМ-Київ» в рамках підготовки до старту другого набору на інноваційну освітню програму школа мерів відбувся воркшоп з пошуку ключових проблем розвитку українських міст, учасниками якого стали зокрема міський голова Глухова Мішель Терещенко, Каховки - Андрій Дяченко, Тростянця – Юрій Бова та Фастова - Михайло Нетяжук.

    До обговорення також долучились народні депутати України Ганна Гопко та Віктор Кривенко, а також ключовий експерт програми ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні" Юрій Третяк.
     Голова комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко зазначила, що якість кадрів на місцях в Україні на дуже низькому рівні. Крім того у більшості міст або взагалі відсутні стратегії розвитку, або ж вони розроблялись так, що громада міста про них нічого не чула. «Освітня програма «Школа Мерів» є можливістю покращити кадровий потенціал, створити резерв гарних управлінців - господарників та візіонерів», - підкреслила народний депутат України.
    Ключовий експерт програми ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні" Юрій Третяк наголосив: «Аби ефективно і швидко реалізувати реформу місцевого самоврядування в Україні, важливо залучити активних людей до цього процесу. Дуже хотілося б, щоб програма «Школа Мерів» сприяла системі якісної підготовки кадрів в Україні».
    Учасники World-Café напрацювали перелік найбільш типових проблем українських  міст, обговорили причини їх виникнення та визначили, які знання потрібні міським головам, аби їх вирішити.
    Отже, топ-10 проблем розвитку міст України за версією учасників World-Café:
    1. Відсутність стратегій розвитку;
    2. Необ'єктивне планування і бюджетування;
    3. Бюрократична система управління;
    4. Корумпованість місцевих органів влади;
    5. Відсутність ефективної комунікації між владою і громадою;
    6. Нерозвиненість громадянського суспільства щодо залучення місцевого самоврядування;
    7. Відсутність інвентаризації та паспортизації майна міста;
    8. Відсутність реакції на провокативні дії;
    9. Відсутність системної роботи з маркетингу міста;
    10. Недостатня кваліфікація кадрів.

    Серед причин відставання українського місцевого врядування від світових тенденцій розвитку, зокрема, відзначили низьку активність громадянського суспільства; відсутність мотивації працівників місцевого самоврядування; поганий бізнес клімат – рейдерство і корупцію; відсутність інструментів розвитку бізнесу; відсутність місії міста; інформаційну закритість міст; неінтерактивність влади і громади; нормативну обмеженість рівня заробітної плати; відсутність зовнішнього аудиту; непрозорий підхід до бюджетування; неефективність правоохоронної системи; високий рівень патерналізму; небажання місцевої влади залучати людей; малу кількість відповідальних місцевих еліт; спротив корупціонерів відкритості інформації щодо власності.
    Міські голови та громадськість визначили, що найбільш важливими навичками ефективного місцевого самоврядування є взаємодія з залучення громади до процесу прийняття рішень; уміння побудувати систему управління корпоративною культурою; навички стратегічного і проектного менеджменту, планування; економічний розвиток територій: малий і середній бізнес; комунікація і медіація; принципи належного врядування; створення системи управління знаннями; навички застосування позитивного досвіду ззовні; обізнаність в правовій сфері; робота в команді.
    Організатори освітньої програми «Школа Мерів» планують внести корективи у навчальний план на основі напрацьованого учасниками заходу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.