• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська звернулася до Прем’єр-міністра України щодо дотримання прав внутрішньо переміщених осіб на соціальний захист

    Опубликовано: 2016-03-28 08:06:40

    У зверненні йдеться про те, що з набуттям 13.01.2016 чинності Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав та свобод внутрішньо переміщених осіб”, яким внесено зміни до Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” від 20.10.2014 (Закон № 1706) встановлено, зокрема, безстроковість дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та скасування необхідності проставлення Державною міграційною службою України відмітки на вказаній довідці про реєстрацію місця проживання переміщених осіб.
    Проте, підзаконні нормативно-правові акти у відповідність не приведені, що створило передумови для неоднозначної правозастосовної практики норм законодавства та призвело до порушень при забезпеченні прав внутрішньо переміщених осіб.
    Як свідчать результати моніторингових візитів представників Секретаріату Уповноваженого, на сьогодні структурні підрозділи з питань соціального захисту населення Мінсоцполітики здійснюють видачу довідок про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509 , яка вважається дійсною після проставлення Державною міграційною службою України відмітки на вказаній довідці про реєстрацію місця проживання переміщених осіб.
    Водночас, територіальні підрозділи Державної міграційної служби України діють відповідно до положень Закону № 1706, тобто, без необхідності проставлення ДМС України відмітки на вказаній довідці про реєстрацію місця проживання переміщених осіб.
    «Маю зауважити, що вказана ситуація призвела до призупинення пенсійних та інших соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та невизначеності щодо їх поновлення, що грубо порушує право цієї категорії громадян на соціальний захист та позбавляє чи не єдиного джерела засобів для існування», - наголошує  у своєму зверненні Уповноважений з прав людини.
    Враховуючи зазначене, Валерія Лутковська звернулася до Голови Уряду з проханням вжити заходів для забезпечення видачі довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб відповідно до положень чинного Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.