• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • IOSCO визнала Україну готовою до приєднання до Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння у разі прийняття відповідного законодавства

    Опубликовано: 2016-02-19 13:19:38

    Уповноважений орган Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів (IOSCO) прийняв резолюцію про включення НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку) до Додатку В «Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння щодо консультування та співробітництва і обміну інформацією» (IOSCO MMoU).

    Тобто IOSCO визнала Україну готовою до приєднання до Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння за умови прийняття змін до національного законодавства, що стосуються реформи регулятора ринку цінних паперів.

    Рішення прийнято після аналізу законодавчих ініціатив, направлених на збільшення інституціональної та фінансової незалежності НКЦПФР, розширення її повноважень, підвищення ефективності міжнародної співпраці з регуляторами інших країн, та відповідних консультацій з Головами Комітету ринків, що розвиваються, IOSCO та Групи моніторингу ринків.

    Зазначені законодавчі ініціативи визнані IOSCO такими, які повністю відповідають рівню підписанта Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння. Після остаточного внесення змін до чинного законодавства Україна автоматично буде визнана стороною Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння.

    Приєднання України до Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння IOSCO передбачено Коаліційною Угодою та Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року.

    Нагадаємо, Україну в IOSCO представляє НКЦПФР, яка є постійним членом цієї організації з вересня 1996 року. В той же час НКЦПФР досі не приєдналась до Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння IOSCO через значні прогалини в її наглядових, слідчих та правозастосовних повноваженнях, а також у повноваженнях у сфері міжнародного співробітництва. 

    24-25 листопада 2015 року в Україні з робочим візитом перебував Генеральний секретар IOSCO Девід Райт, який мав зустрічі з Президентом України Петром Порошенко, Прем‘єр-міністром Арсенієм Яценюком, та обговорив з ними питання, пов‘язані з приєднанням України до Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння IOSCO.

    Наразі пакет законопроектів, направлених на забезпечення інституційної й фінансової незалежності НКЦПФР, підвищення ефективності її міжнародної співпраці з регуляторами інших країн, розроблений та знаходиться на погодженні у Президента Україні.

    «IOSCO відзначила значний прогрес України по гармонізації законодавства відповідно до міжнародних та європейських стандартів. Проаналізувавши зазначені законодавчі ініціативи визнала їх такими, які повністю відповідають рівню підписанта меморандуму. Але чи приєднається Україна цього року до меморандуму IOSCO і стане повноцінним членом міжнародної системи регулювання ринків цінних паперів залежить не лише від нас, а й від того, чи знайдемо ми підтримку наших ініціатив в парламенті», - прокоментував резолюцію IOSCO Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.