• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄБРР, ЄС та ГЕФ сприяють пом’якшенню кліматичних змін в Україні

    Опубликовано: 2016-02-17 15:27:58

    Україна приєдналася до програми фінансування та передачі технологій для боротьби з кліматичними змінами (Finance and Technology Transfer Centre for Climate Change або FINTECC) ЄБРР, головною метою якої є передача технологій у сфері пом’якшення кліматичних змін та адаптації до них. Ця програма наразі успішно реалізується в 14 країнах, в яких ЄБРР здійснює інвестиції.

    Програма розрахована на три роки і підтримується грантовим фінансуванням в розмірі $7 млн. з Глобального екологічного фонду (ГЕФ) та €4 млн. з Інвестиційного фонду сусідства (NIF) ЄС. Програма FINTECC допомагатиме українським компаніям інвестувати в найкращі доступні технології, що має призвести до скорочення викидів парникових газів. Зокрема, це можуть бути технології ефективного використання енергії, матеріалів та води, а також технології відновлюваної енергетики, які ще не використовуються або не дуже поширені в Україні.

    Доступ до ресурсів програми FINTECC зможуть отримати існуючі місцеві клієнти Банку, які планують впровадження сучасних кліматичних технологій. В рамках цієї програми окремим компаніям надаватимуться гранти в розмірі до 25% вартості нових технологій, але не більше $1 млн. Очікується, що в результаті реалізації програми компанії стануть більш ресурсоефективними та значно знизять витрати на енергоносії.

    Директор відділу енергоефективності та кліматичних змін ЄБРР Террі Маккалліон зазначив: «В Україні зростає попит на економічні енергоефективні рішення. Ми розробили програму FINTECC з метою прискорити впровадження новітніх ресурсоефективних технологій у таких сферах, як управління споживанням водних ресурсів, використання високоефективних бойлерів на біомасі, поводження з відходами та очищення стічних вод, а також в багатьох інших сферах. Крім цього, програма спрямована на розвиток ринків постачання цих технологій. Ми сподіваємося, що FINTECC допоможе українським компаніям зменшити витрати та впливи на довкілля завдяки використанню правильних технологій».

    Керівник сектору енергетики, клімату, транспорту та навколишнього середовища Делегації ЄС в Україні Вальтер Треттон зазначив: «Я вітаю запуск програми FINTECC в Україні. Вона допоможе українським компаніям модернізуватися та отримати доступ до сучасних технологій, що скорочують викиди парникових газів. Ось чому Європейський Союз надає фінансову підтримку для цього проекту у формі гранту на суму €4,1 млн. Цей проект чудово вписується у допомогу, яку Європейський Союз вже надає Україні для того, щоб її економіка стала менш енергомісткою та більш дружньою до клімату».

    Гранти, що надаватимуться в рамках програми FINTECC, допоможуть проаналізувати технічну та фінансову доцільність впровадження тих чи інших кліматичних технологій, а також провести необхідні дослідження, сертифікацію, випробування та реєстрацію сучасних енергоефективних рішень в Україні. Програма також передбачає надання допомоги Уряду України в формуванні державної політики у відповідній сфері, зокрема імплементації елементів Директиви ЄС щодо еко-дизайну.

    ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 січня 2016 р. Банк узяв на себе зобов’язання щодо виділення приблизно €12 млрд. у 355 проектах по всій країні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.