• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • АПАУ: виконання рекомендації МВФ підвищить ціни на ліки майже вдвічі

    Опубликовано: 2016-02-16 13:12:24

    Восьмого лютого цього ріку було опубліковано висновок Міжнародного Валютного Фонду, в рекомендаціях якого запропоновано скасувати пільгове оподаткування лікарських засобів і підняти ПДВ на цю категорію товарів до 21% замість 7%, що діють сьогодні.

    Результатом виконання таких рекомендацій МВФ стане різке зростання цін на всі категорії лікарських засобів, у тому числі основні (життєво необхідні) та противовірусні препарати, зауважують в Аптечній професійній асоціації України (АПАУ).

    «Потрібно розуміти, що фармацевтичний ринок складається з трьох основних ланок: це виробник ліків, дистриб’ютор і, власне, роздрібні мережі, аптеки. І всі вони платять податки. Тобто якщо ПДВ на лікарські засоби збільшиться з 7 до 21%, свої націнки будуть змушені підняти вони всі. Вартість ліків зросте не на 13%, а, щонайменше, 40%. Додайте до цієї цифри ризики, які будуть закладати учасники ринку через нестабільний курс гривні», – розповідає директор АПАУ, доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко.

    Аби ціни на лікарські засоби впали, потрібна довга й наполеглива робота, а от їх зростання – справа одного дня, наголошують в АПАУ: «Зробити ліки якомога доступнішими для пацієнтів – одна з головних задач, які ставить перед собою наша Асоціація. Для цього ми ведемо активну роботу в нормотворчому полі та відстоюємо необхідність підняття стандартів провадження аптечної практики до європейського рівня. Однак результати цієї роботи поступові, у той час як введення ПДВ 20% українці відчують дуже стрімко», – говорить директор АПАУ.

    Нагадаємо, що до 2014 року податком на додану вартість лікарські засоби не обкладались, що забезпечувало можливість росту фармацевтичного ринку України. У 2014-му була введена 7-відсоткова ставка ПДВ на ліки, а незабаром до неї додали ще 5% в’їзного мита – податок на імпортні лікарські засоби та сировину, що призвело до зростання цін аптечних товарів. У другій половині 2015 року вже була загроза введення ПДВ у розмірі 20% на лікарські засоби, однак тоді фармацевтична спільнота змогла відстояти розмір оподаткування. Також зауважимо, що з першого січня цього року було відмінено в’їзне мито в розмірі 5%. «Про вплив такого, безумовно, позитивного рішення говорити ще зарано, однак у перспективі, якщо не буде зростання валютного курсу по відношенню до гривні та ПДВ на ліки на піднімуть, імпортні лікарські засоби можуть здешевіти», – говорить Руденко.

    Прес-центр Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України»

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.