• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Результати моніторингу стану дотримання прав людини на КПВВ «Новотроїцьке»

    Опубликовано: 2016-02-09 12:36:16

    У зв’язку із закриттям контрольного пункту в’їзду-виїзду «Зайцеве» через його неодноразові обстріли збільшилась кількість повідомлень про ускладнення при перетині лінії зіткнення на інших КПВВ внаслідок додаткового навантаження.
    З метою моніторингу стану дотримання прав людини при перетині лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей 5 лютого 2016 року представники Секретаріату Уповноваженого з прав людини  відвідали КПВВ «Новотроїцьке».
    Під час візиту спостерігалась велика черга з автомобілів тільки в напрямку виїзду на непідконтрольну Уряду України територію, перевірка документів та багажу була організована на чотирьох полосах. За словами виїжджаючих, в черзі вони провели близько двох годин.
    Черга з осіб, які перетинають лінію зіткнення пішки, була відсутня. Від КПВВ до блокпосту першого рубежу людей довозили автобуси, періодичність відправлення яких залежала від ступеня заповнення салону, вартість проїзду складає 10 грн.
    Враховуючи низьку інтенсивність руху з неконтрольованої території (за годину лише 8 автомобілів), згодом для виїзду було відкрито ще дві полоси та збільшено кількість службових осіб, які забезпечують контроль за перетином лінії зіткнення в напрямку виїзду.
    Територія КПВВ обладнана туалетами, пунктом обігріву, водночас торгові площі, що були обладнані для задоволення потреб мешканців неконтрольованих територій в товарах повсякденного вжитку без необхідності перетину лінії зіткнення та отримання відповідного дозволу, не функціонують.
    Скарги на роботу КПВВ зі сторони осіб, які перетинали лінію зіткнення, до представників Секретаріату Уповноваженого не надходили.
    Крім цього, представники Секретаріату Уповноваженого мали можливість поспілкуватися з прикордонниками, завдяки чому вкотре переконалися у відсутності єдиних умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які проходять службу в різних силових структурах, що створює напругу серед особового складу з їх числа, який несе службу пліч-о-пліч на одному об’єкті (Держприкордонслужба, СБУ, ДФС, ДСНС).
    Військовослужбовці Держприкордонслужби виказали невдоволення обсягом грошового забезпечення, яке виплачується їхнім колегам поза межами районів проведення антитерористичної операції. На їхню думку, такий розмір  грошового забезпечення (до речі, він значно менший від розміру грошового забезпечення, анонсованого для військовослужбовців Збройних Сил України з 01.01.2016) не сприяє якісному виконанню військовослужбовцями своїх службових обов’язків та мотивації до проходження військової служби за контрактом (продовженню такого контракту після закінчення особливого періоду).
    Нагадаємо, на необхідності упорядкування та встановлення єдиних умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та поліцейських Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська неодноразово звертала увагу Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.
    Моніторинг Уповноваженого процедури контролю за перетином лінії зіткнення в межах Донецької та Луганської областей триває.
    Крім того, як відомо, за сприяння Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, за фінансової підтримки People's Project триває реалізація проекту «Прифронтова інспекція» громадської організації «Фундація.101». Вказаним проектом передбачено моніторинг ситуації із дотриманням прав людей на контрольних пунктах в’їзду-виїзду при перетині лінії зіткнення та щодо виконання органами державної влади вимог Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей.

    Проект

    Мета проекту — забезпечення дотримання прав людини під час перетину лінії зіткнення, спрощення громадянам України цього процесу та подолання корупції в цій сфері

    Проект громадської організації «Фундація.101» за сприяння Уповноваженого Верховної ради України з прав людини та Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. За фінансової підтримки People's Project та USAID.

    Проект являє собою моніторинг контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії зіткнення у Донецькій області на предмет дотримання прав людини, а також щодо виконання органами державної влади вимог «Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей».

    ПРОБЛЕМА

    Довготривала процедура проходження перевірки на контрольних пунктах в’їзду-виїзду призводить до створення великих черг, систематичного порушення прав людини та до поборів і здирництва коштів із громадян з боку співробітників перевіряючих органів.
    Довготривала процедура отримання дозволу на право проїзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї.
    АКТУАЛЬНІСТЬ

    Ситуація ускладнюється відсутністю можливості у Донецької обласної військово-цивільної адміністрації та Уповноваженого Верховної ради України з прав людини провести незалежний та об’єктивний моніторинг з метою впливу на процес проходження перевірки осіб на контрольних пунктах в’їзду-виїзду.

    ЗАДАЧІ

    Провести моніторинг контрольних пунктів в’їзду-виїзду у Донецькій області.
    Під час моніторингу фіксувати порушення прав людини, слідкувати за їх дотриманням та протидіяти поборам і здирництву коштів у сфері пропуску громадян через контрольні пункти в’їзду-виїзду.
    Результати моніторингу, разом з рекомендаціями щодо покращення умов пропуску громадян через контрольні пункти в’їзду-виїзду, передати Донецькій обласній військово-цивільній адміністрації та Уповноваженому Верховної ради України з прав людини.
    Опублікувати для широкого загалу результати моніторингу та підготовлені рекомендації.
    ОЧІКУВАННЯ

    Завдяки проведеному моніторингу буде отримана чітка картина того, на скільки органами влади дотримуються вимоги «Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей», чи дотримуються парава людини при перетині лінії зіткнення.
    Завдяки громадському контролю за діяльністю осіб, що здійснюють пропускний режим на контрольних пунктах в’їзду-виїзду, буде зруйнована корупційна схема здирництва коштів з громадян України при перетині лінії зіткнення.
    За рахунок надання рекомендацій Донецькій обласній військово-цивільній адміністрації та Уповноваженому Верховної ради України з прав людини, після їх втілення, буде покращена система перетину конрольних пунктів в’їзду-виїзду, будуть дотримані права людини, зупинено здирництво коштів з громадян, що перетинають лінію зіткнення.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.