• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Територіальні громади отримують більше землі

    Опубликовано: 2016-02-03 14:40:32

    У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 3866 від 02.02.2016 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого розподілу земель у процесі приватизації державних підприємств, установ та організацій». Автори документу – народні депутати Олександр Бакуменко, Микола Кучер, Микола Люшняк, Петро Юрчишин, Валерій Давиденко  (БПП), Олег Кулініч, Валентин Ничипоренко (група «Партія Відродження»), Валерій Лунченко, Ігор Бриченко («Народний фронт»), Іван Мірошніченко (об'єднання «Самопоміч»), Сергій Лабазюк (група «Воля народу»). Метою документу є збільшення матеріальної бази місцевого самоврядування за рахунок земель резервного фонду, що утворюється в процесі приватизації державних сільськогосподарських підприємств. Про це повідомляє народний депутат Олег Кулініч.

    За чинним законодавством земля державних сільськогосподарських підприємств, установ, та організацій при їх приватизації розподіляється між їх працівниками із виділенням кожному земельної частки (паю). Крім того, до 15 % площі сільськогосподарських угідь передаються до резервного фонду та залишаються у державній власності.  Проте практика використання цих земель свідчить, що далеко не завжди вказані землі використовуються для потреб територіальних громад.

    Законопроект передбачає, що у процесі приватизації земель державних підприємств, землі, з яких формується резервний фонд земель, мають бути передані у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані. На думку авторів документу, це збільшить матеріальну основу місцевого самоврядування і надасть можливість місцевим радам створювати громадські пасовища, забезпечувати землею працівників соціальної сфери, а також використовувати землю для інших суспільних потреб.

    Коментує один з авторів законопроекту народний депутат Олег Кулініч: «Останнім часом я отримую багато скарг на ситуацію, яка сталась з управлінням державними сільськогосподарськими підприємствами. Зараз багато говорять про те, що вказані підприємства працюють неефективно, а тому доцільно більшість з них приватизувати. З цим важко сперечатись, якість господарювання в державному секторі економіки залишає бажати кращого.

    Але, на жаль, на практиці така приватизація ризикує перетворитись у банальний земельний дерибан. І на землі більшості сільськогосподарських підприємств (зокрема, тих, що перебувають в сфері управління Академії наук) вже давно поклала око велика кількість корпорацій. І від приватизації таких підприємств зиск отримують, на жаль, лише вони, а місцеві громади залишаться ні з чим. Тому разом з колегами я зареєстрував  цей законопроект».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.