• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Силові структури чинять тиск на волонтерів

    Опубликовано: 2016-01-12 12:36:56

    Сьогодні в Україні діє велика кількість благодійних фондів та волонтерських організацій, які надають допомогу бійцям ЗСУ на території всієї країни. У складних економічних умовах їх підтримка залишається ключовою і в рази перевищує кошти, що виділяються державою на медичне, продовольче, речове та інші види забезпечення військовослужбовців. Особливо критично це відчувається в зоні антитерористичної операції (АТО).

    Однак, як нам стало відомо від одного з представників волонтерського руху, який побажав залишитися анонімним з міркувань безпеки, Міністерство оборони та СБУ взяли під жорстокий контроль організації, які надають допомогу військам, задіяним в зоні АТО. На його думку, силовики зробили це з двох причин. По-перше, вони намагаються отримати безперешкодний доступ до фінансових ресурсів благодійних фондів та організацій. По-друге, корупціонерам у погонах таким чином легше приховувати факти розкрадання та нецільового використання коштів, що поставляються волонтерами, у чому вже були помічені деякі високопоставлені командири і тиловики.

    Наше джерело повідомило, що на керівників низки ініціативних громадських груп, що займаються волонтерською роботою в зоні АТО, а також їх співробітників чиниться психологічний тиск з боку оперативників СБУ. Виглядає це таким чином: активісти викликаються на допит у рамках перевірки господарської та фінансової діяльності організації, в ході якого від них у вельми жорсткій формі вимагають більш тісної координації роботи з органами державної безпеки, а також зведення до мінімуму їхнього спілкування з представниками ЗМІ. При цьому оперативники недвозначно натякають, що у випадку "нерозуміння" з боку волонтерів, це може спричинити дуже серйозні наслідки аж до арешту і кримінального переслідування.

    У зв'язку зі сформованою ситуацією активісти та Комітет солдатських матерів України готують спеціальне звернення до Президента Петра Порошенка з вимогою внесення до закону України "Про волонтерську діяльність" поправок, що стосуються регулювання відносин благодійних та волонтерських організацій з контролюючими державними органами та силовими структурами.

    Комітет солдатських матерів України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.