• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Спеціальні сировинні зони для виготовлення дитячого харчування планується відмінити

    Опубликовано: 2015-12-25 16:30:51

    Для виготовлення продуктів харчування визначаються жорстокі вимоги до якості та безпечності продукції, з якої вони виготовляються, тому статус «спеціальних сировинних зон» для виготовлення дитячого харчування - просто непотрібне обмеження, зазначають експерти.

    За словами експертів ГО Agro.ReformsUA, Закон України «Про дитяче харчування» має досить суперечливу норму, яка дає можливість виробляти продукцію для дітей поза спеціальних сировинних зон.

    «У Законі передбачено, що для виробництва дитячого харчування застосовується сировина, яка виробляється переважно у спеціальних сировинних зонах, – зазначає експерт з аграрного та земельного права ГО Agro.ReformsUA Дмитро Сімашко. – Саме теза «переважно у спеціальних сировинних зонах» дає законну можливість виробникам використовувати будь-яку сировину для виготовлення дитячого харчування. Тому можна стверджувати, що існування норм, які визначають статус спеціальних сировинних зон не є жорсткою регулятивною нормою».

    Наразі надання статусу спеціальної сировинної зони є безпідставним дублюванням всіх попередніх рівнів контролю державних органів, представниками цих же органів, що створює ризики виникнення корупційних відносин.

    До прикладу, сьогодні в Україні існує лише одна офіційно зареєстрована «сировинна зона» для вирощування фруктів, все інше продовольство для дитячого харчування вирощується без отримання такого статусу.

    «Так, існування подібних норм суперечить загальноєвропейській практиці, згідно з якою ми гармонізуємо українське законодавство, – зазначає проектний менеджер  реформ в аграрному секторі Національної ради реформ Олег Проценко. – Так, в Європейському Союзі відсутні сировинні зони для виготовлення дитячого харчування, оскільки вся продукція і так проходить контроль на якість та безпечність, а також контролюється на кожному етапі її виготовлення згідно норм HACCP».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.