• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Он-лайн мапа громадських ініціатив та Інститут модераторів. Що нового може з’явитися у Києві?

    Опубликовано: 2015-12-18 15:09:27

    У Департаменті містобудування та архітектури презентували результати проектного семінару «Право на місто», який відбувся протягом 10-12 грудня 2015 року.
    Громадські активісти (у кількості 24 особи), відібрані на конкурсній основі, чотири професійні тутори та модератори протягом трьох днів працювали над новими підходами щодо участі громади у формуванні міського середовища. Результатом роботи архітекторів, журналістів, юристів, державних службовців, управлінців, соціологів та активістів стали нові сценарії щодо залучення міських громад у процес розроблення містобудівної документації, а також інструкції для втілення локальних ініціатив з розвитку міста.
    Зокрема, учасники проектного семінару запропонували міській владі залучати громадськість на всіх етапах розробки та затвердження містобудівної документації, а не тільки під час проведення громадських слухань, що тривають протягом місяця.
    «У кожного з жителів міста має бути можливість вчасно ознайомлюватися з інформацією про міське планування, отримувати її у чіткій та зрозумілій формі. Наміри про зміни у міському просторі, а також інформація про діяльність органів влади мають публікуватися і роз’яснюватися завчасно. Якщо громада буде знати, що відбувається у місті і буде залучена до цих процесів, у неї не буде причин протестувати проти результатів. Таким чином можна уникнути криків і конфліктів під час затвердження цих рішень», - запевняє громадський активіст, учасник проектного семінару «Право на місто» Іван Вербицький.
    Основною проблемою у виникненні конфліктів під час забудов, на думку учасників семінару, є те, що під час відведення земельної ділянки і отримання дозволу на будівництво громада взагалі ніяк не поінформована про процес і не залучена до нього.
    «Громада дізнається про будівництво, лише коли з’являється паркан. Саме через непоінформованість і виникає більшість конфліктів. Ми пропонуємо публікувати проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки під час розгляду його у Київраді та держадміністрації, публікувати основні параметри перспективного будівництва та дозволи на будівництво об’єкту чи його експлуатацію», - зазначає Іван Вербицький
    Для вдалої реалізації локальних ініціатив, учасники семінару вважають, потрібно закріплювати кожну ініціативу за окремим куратором від міської влади. Окрім того, учасники проектного семінару пропонують створити мапу міських ініціатив, яку можна буде переглянути в онлайн-режимі, а також проводити інформаційні зустрічі з громадою щодо усіх ініціатив, у тому числі неформального характеру.
    Окремим нововведенням має стати запровадження Інституту громадських модераторів, які ю професійно організовували процес громадських обговорень. Такий досвід є поширеним у Німеччині: модераторів запрошують як приватні організації, так і міська влада. При цьому, модератор, організовуючи громадські обговорення, повинен завжди зберігати нейтральну позицію, інакше його звільняють.
     Результатом проектного семінару також став розроблений учасниками маніфест, у якому визначено основні аспекти участі містян у створенні містобудівної документації, основні принципи оновлення міського простору, а також принципи залучення мешканців міста до прийняття рішень.
    За словами в.о. директора Департаменту містобудування та архітектури Ганни Бондар, європейська практика показує, що громадськість має брати участь у прийнятті рішень в місті, адже тільки так формується стале місто.
    «Не дивлячись на те, що київська громада сьогодні є дуже активною, на законодавчому рівні її участь досить обмежена. І ми пробуємо виправити цю ситуацію. Вже вироблені основні принципи, за якими розроблятимуться конкретні механізми. Ми не чекаємо швидких результатів від проектного семінару - це не спринт, це марафон. Учасникам семінару вдалося розробити певні рекомендації щодо того, як можна покращити процес залучення громади вже сьогодні, в рамках існуючого правового поля. Це тільки перший крок. Далі потрібно експертувати результати і створювати умови для участі громадян  на законодавчому рівні», - зазначила Ганна Бондар.
    Загалом, організатори та учасники проектного семінару «Право на місто» сподіваються, що результати воркшопу утворять позитивний прецедент вирішення конфліктів та стануть підґрунтям до впровадження нового бачення взаємодії міської громади, влади та бізнесу.
     
    Прес-служба Департаменту містобудування та архітектури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.