• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як зупинити саботаж реформи об'єднання громад. 7 кроків

    Опубликовано: 2015-12-17 08:43:36

    Реформа об'єднання територіальних громад саботується деякими органами державної влади, тому необхідно до Нового року внести зміни до законопроекту 3106, які дозволять ОТГ запрацювати в нормальному режимі.

    Про це заявив народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко під час наради представників центральних органів виконавчої влади з головами об'єднаних територіальних громад 16 грудня​, повідомила прес-служба нардепа.​

    "На жаль, зараз відбувається саботаж децентралізації деякими органами влади", - констатував Дерев'янко.

    "Тут присутні друзі децентралізації і сміливці - голови громад, які ризикнули взяти на себе відповідальність керувати громадами, коли ще до кінця не визначені правила, за якими мають діяти громади. Наше завдання - примусити владу: виконавчу та законодавчу - повернутися обличчям до голів ОТГ. якщо перші експериментальні громади не покажуть хороших результатів - то ці 159 громад будуть єдиними, які об'єдналися", - підкреслив нардеп.

    Дерев'янко зазначив, що депутати від партії "ВОЛЯ" пропонують внести 7 важливих правок до законопроекту 3106, який визначає порядок державної реєстрації органів місцевого самоврядування:

    1. Кабмін має визнати об'єднаними всі громади, в яких відбулися вибори у жовтні 2015 року, відповідно до Перспективного плану, і внести зміни до перспективних планів без дотримання всіх обов’язкових процедур.

    "Держава дозволила провести вибори, але ОТГ не отримали повноважень ОТГ, фактично залишились великими селами. Аби отримати фінансування на рівні міст обласного значення потрібно відповідати перспективному плану. Сьогодні близько 70 громад не відповідають йому - тобто не мають права отримувати фінансування на рівні ОТГ. Ми цією правкою усуваємо цю прогалину", - підкреслив депутат.

    2. Можливість формувати штат виконавчого органу громади.

    "Громади повинні мати змогу набирати персонал, не чекаючи місячного терміну - аби оперативно сформувати штат і почати роботу. До нас надходить багато дзвінків, голови ОТГ не можуть сформувати штат органів громад, бо закон вимагає за місяць опублікувати повідомлення про конкурс на певну посаду", - пояснив Дерев'янко.
    3. Землями поза межами населених пунктів мають розпоряджатися самі громади, а не Держкомзем.

    "Якщо цей законопроект буде прийнято, то нарешті землі, які знаходяться поза межами населених будуть в розпорядженні громад, а не держслужбовців, які нічого не знають про те, що відбувається на місцях і без всякого погодження цинічно дерибанять землі", - зазначив парламентар.

    4. Потрібно визначити принцип утворення назв об’єднаних громад, тобто уніфікувати  їх назви.

    5. Процедура реорганізації передбачає, що об'єднання відбувається шляхом приєднання громад, що об'єднались до громади, яка знаходиться в адміністративному центрі.

    "Таким чином у громади, яка є адміністративним центром, залишається той самий код ЄДРПОУ і всі реквізити юрособи. Це спрощує всі відносини з казначейством та іншими органами", - зазначив Дерев'янко.

    6. Потрібно врегулювати питання використання майна об’єктів спільної власності громад (клубів, поліклінік, лікарень, музеїв).

    7. Залишики коштів громад, що об'єднуються, на кінець року повинні перераховуватися до єдиного спільного бюджету ради ОТГ за платіжним дорученням голови.

    "Ми вимагаємо, що ці зміни мають бути прийняті до 1 січня - бо після Нового року вони вже не мають сенсу", - підкреслив Дерев'янко.

    Нардеп також висловив занепокоєння, що запропоновані Урядом проект Держбюджету та Податкової реформи можуть спричинити гальмування реформи децентралізації в 2016 році.

    На нараді також були присутні голови об’єднаних громад, представники Офісів реформ, виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик, віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, керівник Департаменту місцевого самоврядування та децентралізації Адміністрації Президента України Володимир Куренной та інші.

    Нагадаємо, законопроект України 3106 "Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб" було ухвалено Верховною Радою в першому читанні. На цьому пленарному тижні цей закон має бути ухвалений в цілому.

    Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.