• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Пам’ятки, демонтовані в рамках закону про декомунізацію рекомендують передати до музейного фонду

    Опубликовано: 2015-12-09 09:00:53

    Усі демонтовані  відповідно до закону про декомунізацію об’єкти мають бути збережені. Таку позицію висловили представники експертної ради з розгляду та визначення художньої цінності об'єктів з символікою комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів, що працює при Департаменті містобудування та архітектури. Зокрема, на думку історика, києвознавця, представника експертної ради Михайла Кальницького, до усіх об’єктів, що підпадають під закон про декомунізацію потрібно ставитися з повагою та не можна «пускати на щебінь».

    «Наразі ми ще вирішуємо, які монументи можуть бути демонтовані, а які мають залишитися. У столиці є декілька монументів, які мають статус пам’яток і є загальновизнаними об’єктами культурної спадщини. Можливо, їх варто залишити, а поряд встановити таблиці з короткою історичною довідкою, роз’ясненням. Щодо об’єктів, які мають бути демонтовані, то не важливо, кому вони були присвячені, їх однозначно потрібно зберегти, як артефакти свого часу», - зазначив Михайло Кальницький.

    За словами в. о. директора Департаменту містобудування та архітектури Ганни Бондар, після того, як Міністерством культури розгляне рекомендації експертної ради, пам’ятники та меморіальні дошки мають бути демонтовані і передані до музею, як об’єкти, що мають історичну цінність.

     «Об’єкти, які ми розглядаємо в рамках закону про декомунізацію є частиною історії Києва. Дуже важливо зберегти цю історію, аби передати знання про часи, які переживали наші батьки, і які пережили всі ми, наступним поколінням. Ми хочемо показати, що історією не можна нехтувати, на її прикладах варто вчитися. Прикриваючись законами про декомунізацію,  дехто вдається до вандалізму, руйнує пам’ятки. Ми не можемо допустити зневажливого ставлення до історичного та культурного надбання і вважаємо за необхідне збереження демонтованих у подальшому об’єктів у музеї. Спочатку такі об’єкти мають бути переведені в ранг рухомої культурної спадщини, потім взяті на баланс музею та подані на зарахування до музейного фонду. Дуже важливо, щоб була визначена відповідальність, за ці об’єкти, оскільки їх пошкодження переслідується по закону», - зазначила Ганна Бондар.

    З місцем для збереження демонтованих об’єктів поки що не визначилися. Експертною радою при Департаменті містобудування та архітектури поки ще опрацьовується питання єдиного місця розміщення демонтованих об’єктів – так званий «Парк радянського періоду», чи «Долина ідолів».

    Серед місць, які розглядалися експертами для розташування музею тоталітарного режиму, були такі, як: територія заповідника Биківнянські могили, Музей історії Києва, один з павільйонів ВДНГ, Музей косий капонір, територія парку НПП «Голосіївський», Труханів острів. Однак ряд місць було відхилено через те, що вони не охороняються  та мають відкритий простір, не захищений від природних явищ.

    Найбільш цікавим місцем для розміщення демонтованих об’єктів на думку представників експертної ради є Музей історії Києва, Музей косий капонір та павільйон ВДНГ.

    Як повідомлялося раніше, експертною радою складено перелік меморіальних дощок, які мають бути демонтовані у відповідності до закону про декомунізацію.

    Прес-служба Департаменту містобудування та архітектури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.