• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аудитори вказали, як вплине на українців зниження ренти на видобуток газу

    Опубликовано: 2015-10-12 12:23:17

    Законопроект щодо здешевлення вартості газу для населення не передбачає зниження тарифу для населення; разом з тим він сприяє збільшенню обсягу виручки видобувних підприємств, – стверджує керівника «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

    «Почнімо з того, що в законопроекті жодним чином не згадується про очікуваний розмір тарифу для населення. Зменшення рентної ставки позначиться саме на доходах «Укргазвидобування». Адже рента у випадку природного газу для потреб населення стягується саме з закупівельної ціни, яку встановлює НКРЕКП, і в цьому випадку немає законодавчо встановленої, пропорційної формули. Тобто, є ціна (станом на сьогодні 1500 грн), і з неї стягується 70 %. Якщо  Верховна Рада ухвалить цей законопроект, з 1 500 грн стягуватиметься 29 %, а решту отримуватиме «Укргазвидобування» – не 477 грн, як зараз, а трішки більше тисячі гривень», – пояснює Гольдарб.

    До того ж, за програми співпраці з МВФ, до 2017 року видобувні підприємства повинні отримувати не менше $ 150, тобто 3300 грн за поточним курсом. «Це стане можливим завдяки тому, що вже навесні наступного року, по завершенні опалювального сезону, НКРЕКП скасує так званий соціальний тариф у 3600 грн за тисячу кубів, і діятиме виключно ціна в 7200 грн за тисячу кубів. Завдяки цьому, паралельно, збільшиться й закупівельна вартість газу видобутку ”Укргазвидобування”», – уточнює спеціаліст.

    Як додає заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський, тимчасово вплинути на зменшення тарифу для населення зможе хіба скасування цільової надбавки. «Тільки от йдеться про мізерні гроші. Так, споживачі, які використовують у місяць до 200 кубів, за кожен використаний кубічний метр зможуть відмінусувати по 8,6 коп. Для тарифу в 7200 грн – це мінус 20 коп. за кубічний метр. Тому анулювання цільової надбавки –швидше замилювання очей, ніж реальне зниження тарифу. Тим паче, закон передбачає, що таку надбавку скасують лише тимчасово, до 1 січня 2016 року».

    Не вплине зниження рентних ставок, за його словами, і на тариф для промислових споживачів. Ціна для них визначатиметься на умовах ринку, бірж, аукціонів, продавцями на яких після набрання чинності Закону «Про ринок природного газу» будуть і міжнародні компанії.

    Тому в першу чергу запропонований закон сприятиме збільшенню обсягу виручки підприємств-видобувачів – як державних, так і приватних. «У кращому випадку основну масу цих коштів спрямують на збільшення власного видобутку, решта буде акумульована як прибуток власників», – резюмує Вігірінський.

    Нагадаємо, 25 березня 2015 року було затверджено «План реформування ринку природного газу», який передбачає зменшення рентних ставок до кінця цього року саме задля збільшення обсягу власного видобутку, стимулювання приватних інвестицій у галузь.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.