• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Києві 16-18 вересня відбулася VI Міжнародна конференція «Ефективне управління агрокомпаніями»

    Опубликовано: 2015-09-18 10:04:21

    16-18 вересня 2015 року у Києві відбулася VI Міжнародна конференція «Ефективне управління агрокомпаніями», організована асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) та агенцією AgriEvent спільно з Лейбніц Інститутом аграрного розвитку країн з перехідною економікою (ІАМО) та Східним комітетом німецької економіки (ОА). Головною метою заходу стало обговорення основних аспектів та проблем управління аграрним бізнесом. У роботі конференції взяли участь понад 300 представників провідних аграрних компаній з України, країн СНД та Європи, міжнародних організацій та наукових установ.

    Захід проходив у три етапи: науковий день, бізнес-день та бізнес-тур. Науковий день зібрав провідних науковців та представників освіти аграрного сектору, що мали можливість поділилися своїми останніми напрацюваннями та обговорити їх у колі колег.

    Бізнес-день 17 вересня складався з чотирьох пленарних сесій. Перша сесія «Сільське господарство в 2025: роль стратегічного управління» охоплювала теми глобальних тенденцій в агробізнесі та майбутнього аграрних холдингів.

    «Українські агрохолдинги сьогодні перебувають на історичному роздоріжжі. Умови ведення агробізнесу змушують компанії обирати: або вони стануть високоефективними, конкурентними на світових ринках, випускатимуть продукцію з високою часткою доданої вартості, займатішуться розвитком інфраструктури та тих територій, на яких працюють, або продовжать концентруватися на необґрунтованому рості та накопиченні землі, що в кінцевому підсумку призведе до їх зникнення як організаційної структури. Отже, вибір сьогодні за ними, ми ж віримо у те, що агрохолдинги оберуть шлях розвитку, тому і проводимо подібні заходи, аби разом з партнерами знайти дороговкази, які допоможуть аграрним компаніям підвищити свою ефективність та вижити в сучасних умовах ведення бізнесу», - прокоментував генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.

     
    На другій сесії «ГМ і традиційна соя: що краще для великих агрокомпаній?» розглядалися питання ринкового потенціалу немодифікованої і традиційної сої, досвід країн Латинської Америки та європейських виробників.

    «Найвищі врожаї в світі на сьогоднішній день мають європейські фермери, які використовують не-ГМ насіння, наприклад, італійські виробники. Якщо ви подивитеся статистику ФАО, це стає очевидно. Фермери в Європі мають вищі врожаї, ніж фермери у США чи Бразилії. Основною перевагою ГМ сої є дешевша собівартість і простота застосування, але ціни на не-ГМ сою у світі вищі. Вартість не-ГМ соєвого шроту на сьогодні на 40 - 100 євро більша, ніж ГМ (ціна коливається залежно від періоду). Крім того, у довгостроковій перспективі на посівах ГМ-сої збільшується використання гербіцидів через стійкість культури. Проте значні інвестиції насіннєвих компаній призведуть до підвищення врожайності матеріалу, щоправда, не через ГМ характеристики, а тому, що прогрес у селекції з часом вплине і на ГМ-матеріал», - зазначив голова асоціації «Дунайська соя» Маттіас Крьон.

    Третя сесія «Організація і структура аграрних холдингів» об’єднувала уроки від бразильського агрохолдингу; типові помилки менеджменту в управлінні агрохолдингами в Україні; чайка- менеджмент в агробізнесі: практичні приклади; вдосконалення бізнес процесів аграрних холдингів.

    «Будь-який бізнес наповнений основними етапами і циклами, завдяки яким досягаються поставлені цілі. У кожного циклу є свої зони ефективності та основні помилки, на які варто звертати увагу. При правильно збудованому процесі, організація з року в рік, накопичуючи досвід і знання, повинна ставати більш конкурентоспроможною. Протягом перших трьох років компанія займається побудовою структурних блоків, а далі переходить на етап усунення дрібних помилок. Ось деякі типові помилки, які найчастіше допускають керівники аграрних компаній в Україні: відсутність стратегічного планування, ігнорування диверсифікації ризиків та хеджування, орієнтація на сировинні ринки, побудова вертикальної інтеграції всяку ціну», - зазначив директор з консалтингу бізнесу Baker Tilly Україна Сергій Сизоненко.

    Четверта сесія «Безпека в аграрних компаніях: запобігання шахрайства» проходила у форматі панельної дискусії та охоплювала питання протидії «відкатам», крадіжкам та шахрайству, від яких потерпають українські агрохолдинги, а також організації ефективної роботи відділу безпеки на підприємствах. Серед учасників дискусії були керуючий партнер міжнародної юридичної компанії «Александров і партнери» Дмитро Александров, заступник голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» Інна Мєтєлєва, генеральний директор HarvEast Holding Дмитро Скорняков, генеральний директор SLC Agricola (Бразилія) Ауреліо Павінато,
    директор Вінницької аграрно-промислової групи Володимир Барцьось, в.о. генерального директора Бізнес Агроцентру Анатолій Іщенко, власник агрофірми «Агродар» Роман Лещенко.

    «Більшість компаній, які працюють в АПК, мають бонусну систему. Тобто людина, яка продає послугу чи товар, особисто зацікавлена в її продажу та намагається усіляким способом зацікавити працівника. Тому треба якомога більше зменшити людський фактор. Всі рішення щодо закупівель у нас приймає тендерний комітет, де є абсолютно незалежні люди, наприклад, представники служби безпеки. Крім того, у нас майже не здійснюються операції з приватними підприємцями, через яких відбуваються в основному дешеві операції. Ми працюємо лише з офіційними компаніями. Тендерний комітет має визначені регламенти прийняття рішень, які не можна порушувати без причин. Тобто відповідальність чітко визначена. Наступний механізм - абсолютно все знімається на камери, фіксується на сканери», - прокоментувала заступник голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» Іина Мєтєлєва.

    Асоціація

    Український клуб аграрного бізнесу

    вул. Жилянська, 146, пов. З 01032 Київ, Україна Тел/Факс: +380 44 236 20 97, 79 feschenko@ucab. uа www. ucab. uа Анна Фещенко

    Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. УКАБ є унікальною платформою в Україні для налагодження ділових контактів між лідерами агробізнесу, підвищення ефективності їх роботи та налагодження діалогу з органами державної влади. УКАБ активно сприяє українським виробникам у встановленні та підтримці міжнародних ділових зв’язків. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.