• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Марш рівності: порушено право кожного громадянина

    Опубликовано: 2015-06-23 10:36:17

    6 червня група громадського спостереження «ОЗОН» проводила моніторинг Маршу рівності. Під час його проведення були відзначені порушення із сторони міліції та злочинні діяння зі сторони агресивно налаштованих молодиків, які вчинили напад на учасників мирного зібрання. Про власні спостереження під час прес-конференції «Марш рівності крізь призму прав людини. То чиї ж права було порушено?».

    Дотримання прав людини є важливою складовою цивілізованої та демократичної держави. Марш рівності став лакмусовим папірцем, який показав, яка ж насправді ситуація із рівнем толерантності та правами людини в Україні загалом. На жаль, результати виявились не надто втішними.

    «Викладаючи майбутнім патрульним поліцейським Києва, поставила завдання розробити план дій для забезпечення одного з основоположних прав людини – свободи мирних зібрань на прикладі зібрання із тематикою – захист прав людини та ЛГБТ спільноти. Спочатку була приємно здивована відсутністю сміху, думаючи, що люди розуміють важливість цих питань, особливо в роботі поліції. Проте, насправді виявилось, що просто студенти не знали, що ЛГБТ – це абревіатура від лесбійки, геї, бісексуали, трансгендери і умовно уявляли що таке права людини, зокрема мирні зібрання. Загалом така ж ситуація і в суспільстві. Що ж, працюємо над реформуванням правоохоронних органів. А кожному із нас варто для початку розуміти, що усі люди рівні від народження в своїх правах людини, тобто у відносинах людина – держава, а мирні зібрання – наша можливість заявити про те, що для нас важливо, що нас турбує. Обмежуючи свободу одних людей – обмежуєш свою.» - зазначила Валерія Рибак, координатор групи громадського спостереження «ОЗОН».

    На даний час відбувається розслідування щодо вчинених правопорушень під час та після Маршу рівності.

    «Безумовно, хочеться відзначити те, що напади, які були під час маршу, не можуть бути кваліфіковані лише по статті  296 КК України, а саме хуліганство, тому що це не просто напад на вулиці із метою забрати мобільний телефон, ці напади мали чітко визначений характер, вони були направлені проти конкретної частини людей, які э учасниками Маршу або відкрито виражають їм солідарність.» - наголошує адвокат потерпілих Ксенія Проконова.

    Про співпрацю Організаційного комітету КиївПрайд2015 із Київською міською державною адміністрацією та міліцією щодо забезпечення громадського порядку та гарантування безпеки учасникам Маршу розповіла Руслана Панухник, учасниця Оргкомітету.

    «В площині співпраці з державою, Організаційний комітет КиївПрайд2015 загалом і Департамент маршу, зокрема, ставили за мету налагодити доступний та ефективний механізм взаємодії та кооперації. Адже Марш Рівності планується, і 2016, і 2017, і у всі подальші роки. Подібні заходи є лакмусовим папірцем для міської влади та міліції, перевіркою їх на демократичність.»

    Своїми враженнями та емоціями під час прес-конференції поділився Захар Попович, постраждалий під час проведення Маршу рівності.

    Варто наголосити на основних недоліках у діях влади, що зробило можливим вчинення злочинів. Незважаючи на подане повідомлення про мирне зібрання за місяць до його проведення, 5 травня, Київська міська державна адміністрація повідомила міліцію лише 28 травня, а тим часом запевняла організаторів Маршу, що міліцію вже проінформовано і пропонувала пропонували виробити спільно мету заходу, розробити лозунги та змінити місце проведення, а саме зосередитись на протидії російської пропаганди та провести зібрання під Посольством РФ, що взагалі не відповідало цілям організаторів зібрання. Організаторам Маршу самостійно довелось комуні кувати з міліцією.

    Міліція в свою чергу відмовилась завчасно розробити спільний план безпеки учасників Маршу рівності та повідомити, наприклад, яким чином безпечно можна залишити місце подій. Було відмовлено у забезпеченні охорони в запланованому організаторами Маршу місці, натомість менше, ніж за добу повідомлено про обране міліцією місце.

     А під час самого Маршу рівності, незважаючи на офіційно заявлену кількість правоохоронців більше 2 тисяч осіб, не охоронялись місця, де на Марш проникали агресори; не забезпечено безпечне залишення місце подій; була відсутня належна координація між учасниками зібрання і правоохоронцями; не всі співробітники правоохоронних органів були належним чином ідентифіковані, що ще більше ускладнювало можливість звернутись до них за допомогою.

    Детальніше про хід подій Маршу рівності, контр зібрання, дії органів внутрішніх справ, місцевої влади висновки та рекомендації у  звіті «Марш рівності – лакмусовий папір рівня свободи мирних зібрань та толерантності суспільства в Україні»:http://bit.ly/1RpJ5ic

    Запрошені на прес-конференцію представники МВС не прийшли. Хоча до них у всіх було дуже багато питань щодо забезпечення безпеки на мирному зібранні 6 червня та щодо того, хто ж винен у нападі на мирних мітингувальників.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.