• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міжнародних аудиторів закликали перевірити ефективність підвищення тарифів

    Опубликовано: 2015-06-11 11:23:24

    Керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб звернувся до представників «великої четвірки» – Делойт, PwC, Ernst & Young, KPMG – з проханням врахувати при наданні висновку щодо правильності формування тарифів на газ для населення факти, виявлені «Публічним аудитом» у ході аудиторського дослідження цін ЖКГ.

    Так, громадські аудитори апелюють до того, що НКРЕКП підвищила в середньому втричі, а для окремих категорій споживачів – у шість разів тарифи на газ для населення, не маючи жодного уявлення про фактичні обсяги споживання газу населенням, завищені нормативи, застарілі норми, обсяги фактичних втрат газу, структуру його собівартості, не маючи затвердженого прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу в Україні на 2015.

    «Зокрема, ми вказали на нестикування в прогнозних балансах газу на 2013, 2014 та 2015 роки. Так, обсяг газу на виробництво теплової енергії для населення у цьому році (6,8 млрд м3) було зменшено в порівнянні з минулим роком, але він все одно на 0,5 млрд м3 більший, якщо проводити аналогію з 2013 роком. При цьому тоді обсяг газу включав у себе потреби Криму та тимчасово окупованих територій. Крім того, слід врахувати, що прогнозний баланс природного газу на 2015 рік було сформовано до зменшення норм споживання газу, тобто, наявний плановий обсяг споживання є суттєво завищеним», – розповідає Максим Гольдарб.

    «Публічний аудит» також вказав на те, що за останні два роки так і не було встановлено фактичного обсягу виробничо-технологічних витрат газу та його втрат, тоді як вони поглинають понад 30% від газу власного видобутку, спрямованого на потреби населення. 

    «Врахування цих факторів дозволить максимально мінімізувати обсяги імпортного газу, що безпосередньо впливає на собівартість блакитного палива», – стверджує керівник «Публічного аудиту» та співініціатор громадського руху «Тарифна мобілізація».

    Разом з тим представники «Публічного аудиту» в складі робочої групи Верховної Ради України з перевірки обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги, зокрема, виявили розбіжності в газовій документації НАК «Нафтогаз України» щодо витрачання газу населенням у 2013–2014 роках, які можуть мати всі ознаки кримінального правопорушення.

    «Проаналізувавши надані документи, ми прийшли до висновку, що фактично в 2014 році на населення могли зайве списати майже 4,5 млрд м3 газу», – вказує аудитор.

    Крім того, «Публічний аудит» вказав на те, що до складу нових тарифів включено 70% ренту, яка була встановлена з порушенням вимог Податкового кодексу України. «Збільшення ренти аж на 70% не відповідає принципу стабільності податкового законодавства, за яким зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше, як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду. До того ж, рентна плата є «прихованим податком для населення», який у складі кінцевого тарифу все одно сплачує споживач», – зазначає Максим Гольдарб.

    Він резюмує, що при вирішенні всіх проблем, як-от: чітке визначені реальних потреб населення в споживанні газу, відокремлення їх від потреб релігійних організацій, скорочення непрозорих виробничо-технологічних витрат газу та його втрат, корегування планових показників споживання на обсяг можливих завищень, підтримка основного видобувача газу для населення «Укргазвидобування» – потреби населення можуть бути повністю задоволені за рахунок українського газу.

    «Міжнародні аудитори – спеціалісти незаангажовані. Тому ми сподіваємося, що вони не обмежаться виключно перевіркою бухгалтерської калькуляції тарифів, а проведуть справжній аудит ефективності, що передбачає незалежну оцінку економічності, ефективності та результативності використання ресурсів. У нашому випадку – формування тарифів. Надану нами інформацію ні урядовці, ні нафтогазівці їм би ніколи не надали, тоді як вона дуже важлива при наданні вердикту щодо правильності тарифоутворення», – резюмує Максим Гольдарб.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.