• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • EITI допоможе зміцнити довіру між урядом та бізнесом, бізнесом та громадськістю

    Опубликовано: 2015-06-11 08:48:12

    У Комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулися слухання на тему "Перспективи та шляхи нарощування видобутку вітчизняних нафти та газу для підвищення енергетичної безпеки України".

    У заході прийняли участь народні депутати України, представники видобувних компаній,науковці  Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу, НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укрнафта», «Укргазвидобування», АСС, громадські організації, представники ЗМІ.

    "Газовидобувна галузь  України вже довгий час знаходиться  на роздоріжжі, марнуючи свій  невикористаний потенціал в умовах  зростаючих ресурсних викликів. Наразі країна ще не втратила  унікальної можливості з нарощування  видобутку власного газу до  рівня 100% самозабезпечення. Єдиною  можливістю вирішення цього амбітного, але реального завдання є створення  сприятливого бізнес-клімату. Потрібно  залучити великі інвестиції в  геологорозвідку та розробку  родовищ. Передусім змінити парадигму  оподаткування – з виключно  фіскальної на стимулюючу",- зазначив голова комітету М.Мартиненко.

    Президент Американської торгової палати, Андрій Гундер наголосив, що прозорість нафтогазового ринку є одним з пріоритетів. Він нагадав учасникам слухань, що можливо і не виникло б питання щодо підняття ставок рентної плати, якщо у всіх учасників процесу було б чітке розуміння, скільки насправді сплачують видобувні компанії до бюджету, якими є реальні цифри, а також якщо були б розкриті відповідні надходження і з боку Уряду. «Тому Американська торгівельна палата в Україні підтримує ініціативу прозорості видобувних галузей (англ. ЕІТІ – Extractive Industries Transparency Initiative). Ця ініціатива допоможе перш за все зміцнити довіру між Урядом та бізнесом, бізнесом та громадськістю. Не в останню чергу, її імплементація допомогла б також налагодженню якісно інших відносин з громадами, на території яких видобуваються нафта та газ. Ця ініціатива також допомогла б нам продемонструвати майбутнім інвесторам, що наш ринок є прозорим, що він відповідає міжнародним стандартам. Тому я хотів би наголосити на необхідності  якнайшвидше прийняти законопроект №2591 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні»,  - підкреслив президент АСС.

    Україна – серед кандидатів EITI з 2013 року. Нині головне зобов’язання – підготувати до 17 жовтня цього року перший звіт про прибутки видобувних компаній та їхні платежі державі за 2013 рік.

    Олена Павленко, президент DIXI Group, також звернула увагу присутніх народних депутатів на першочерговому завданні у цьому контексті – прийняття законопроекту №2591 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення прозорості видобувних галузей”. У ньому передбачено внесення змін до Кодексу про надра та закону “Про нафту і газ”, які закріплять зобов’язання компаній і фіскальних органів публікувати дані про фінансові результати видобувного сектора.

    Саме прийняття цього документа є зобов’язанням України і за Угодою про асоціацію з ЄС, і за Коаліційною угодою.

    « Важливо також затвердити процедуру, як ця інформація буде збиратися та публікуватися, хто за це буде відповідальний. Це зафіксовано в проекті розпорядження Кабміну, який зараз там знаходиться. Я дуже сподіваюся, що  буде прийнятий», - сказала Олена Павленко.

    Сьогодні виконання зобов’язань України в рамках ІПВГ включене до вимог низки міжнародних фінансових інституцій (Світового банку, МВФ тощо), міститься у спільних документах України та ЄС, є фактором для оцінки України з боку інвесторів-енергетичних компаній. Слід зазначити, що Світовий банк також вимагає щоб  ініціатива прозорості працювала в Україні, щоб відкривалося максимально інформації та вважає видобувну галузь як  одну з пріоритетних для фінансування.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.