• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нові традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні скеровані на консолідацію українців та шанування подвигу українських воїнів різних армій – В’ячеслав Кириленко

    Опубликовано: 2015-05-06 15:41:06

    Відзначення 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та Дня примирення і пам’яті 8 травня відбуватимуться у новій традиції єдності українців та шанування подвигу українських воїнів.

    Про це під час брифінгу повідомив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр культури України В’ячеслав Кириленко.

    «Українці воювали за свободу різних народів, за свободу Європи в різних арміях, і ніколи не треба більше використовувати той факт, що здобуття своєї свободи інколи українці бачили по-різному. Часи змінилися, і тепер український народ єдиний у тому, щоб відновити територіальну цілісність і рухатися до європейських цінностей», - сказав В’ячеслав Кириленко.

    Віце-прем’єр  нагадав про ухвалений Верховною Радою закон  «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», відповідно до якого в Україні встановлюється День пам’яті та примирення, який відзначатиметься щороку 8 травня. Парламентом також ухвалено закон «Про правовий статус та вшанування пам’яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті».

    «Світогляд цьогорічних заходів скерований на визнання подвигу всіх і на примирення ветеранів. Закон, який ухвалений у парламенті, вшановує пам'ять бійців які воювали з Гітлером у складі будь-яких армій на території всієї Європи. Іншим законом визнано усіх учасників визвольної боротьби, всіх, хто поклав життя на вівтар захисту батьківщини», - сказав В’ячеслав Кириленко. Віце-прем’єр запевнив, що переосмислення відзначення перемоги не передбачає скасування традиції зустрічей ветеранів війни, як от у Музеї Великої Вітчизняної війни.

    «Те, що в парламенті майже 300 голосів дістали закони, які покликані запропонувати нову традицію пошанування пам’яті і загальнонаціонального примирення, говорить про те, що суспільство дозріло до цих рішень», - сказав Віце-прем’єр.  При цьому В’ячеслав Кириленко повідомив, що на урочисте засідання Верховної Ради 8 травня запрошені ветерани та учасники Другої світової війни, які воювали у складі різних армій антигітлерівської коаліції, в тому числі і армій інших країн.

    «Новий підхід до вшанування тих людей, які захищали нас від нацизму, давно назрів для України. Ми тепер будемо відзначати, як всі європейці, починаючи з 8 травня. Але 9 травня жодною мірою ніхто і ніколи скасувати не буде. Всі ветерани, які традиційно хочуть прийти до Музею війни і отримати увагу від співвітчизників, таку можливість отримають», - сказав В’ячеслав Кириленко, додавши, що такі заходи будуть позбавлені партійного ідеологічного компоненту.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.