• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 8 травня Україна вшанує пам’ять загиблих у Другій світовій війні, а 9 травня – відзначить Перемогу маршем військових оркестрів

    Опубликовано: 2015-05-06 14:43:22

    8 травня за підтримки Адміністрації Президента та Інституту національної пам’яті  в Києві пройде церемонія вшанування пам'яті жертв Другої світової війні. Про це сьогодні на брифінгу повідомив заступник Глави Адміністрації Президента Ростислав Павленко.

    «Україна цього року вперше спільно з іншими демократичними державами відзначатиме 70‑у річницю перемоги над нацизмом у Європі: 8 травня – День пам’яті та примирення; 9 травня – День Перемоги, 2 вересня – 70-ту річницю завершення Другої світової війни», — нагадав він.

    Вранці 8 травня  планується урочисте засідання Верховної Ради за участю Президента України.

    Офіційна церемонія відзначення Дня пам’яті та примирення розпочнеться о 22.00 з виступу Президента України на площі біля приміщення музею Великої вітчизняної війни. Годину триватиме меморіально-мистецька програма «Голоси Героїв». У програмі візьмуть участь Ансамбль пісні й танцю Збройних сил України, «Пікардійська терція»,  «Тельнюк: Сестри», «Kozak System», «Кому вниз» та інші колективи.

    О 23.01 в Україні пройде міжнародна акція пам'яті «Перша хвилина миру», після чого буде запалена чаша «Вогонь Слави». «Відзначення першої хвилини миру — загальноєвропейська традиція, до якої ми з радістю приєднуємося. Саме о 23.01 сімдесят років тому набрав чинності Акт про капітуляцію Третього райху», — пояснив член організаційного комітету Євген Нищук.

    «7 квітня за ініціативи Адміністрації Президента стартував проект «Маки пам’яті», презентація якого відбулася за участю Першої Леді Марини Порошенко. Проект відразу став надзвичайно популярним в Україні. Слоган «Пам’ятаємо. Перемагаємо», який народився у стінах Адміністрації Президента, отримав своє продовження в проектах ЗМІ, громадських та урядових ініціативах.  Популярність проекту говорить про те, що ми на правильному шляху», — відзначив Ростислав Павленко, подякувавши при цьому партнерам проекту – Інституту національної пам’яті та Українському кризовому медіа-центру.

    Програма 9 травня буде більш насиченою. Як повідомив Євген Нищук, о 9 ранку громадські організації планують проведення флешмобу на Хрещатику — з поштових коробок на всю вулицю буде викладений слоган «Пам’ятаємо. 1939-1941. Перемагаємо». Протягом дня волонтери та громадськість матимуть змогу наповнювати коробки гуманітарною допомогою, яка пізніше буде надіслана на схід України.

    Офіційна частина відзначення почнеться об 11.00 у Парку Слави. Після покладання квітів до Могили невідомого солдата відбудеться марш військових оркестрів, що пройде від Площі Слави до Музею Великої вітчизняної війни. Участь в марші візьмуть не лише українські колективи, але й оркестри з інших країн. Таким чином започатковується традиція параду військових оркестрів, де будуть представлені не лише національні, а й закордонні виконавці.

    Об 11:30 на території музею п’ятсот новобранців ЗСУ складуть присягу на вірність Українському народові у присутності Верховного Головнокомандувача Збройних Сил – Президента України. З 12:10 до вечора м триватиме святковий концерт.

    Ряд столичних парків з 18.00 стануть  сценами для закордонних оркестрів. Так, Маріїнський парк на 1 годину перетвориться на парк Польщі, де гратиме Польський військовий оркестр, Ботанічний сад ім. академіка Гришка — на Естонський парк, парк Шевченка — на Йорданський парк, а Голосіївський парк – на Литовський парк. Парк Перемоги на Дарниці стане парком Сербії.

    Ростислав Павленко наголосив на тому, що 8-9 травня в Києві будуть запроваджені посилені заходи безпеки та перепросив за можливі незручності.

    Відзначення 70-ї річниці перемоги над нацизмом завершиться 11 травня прем’єрою документальної стрічки «Аеропорт», яку о 20.30 транслюватимуть усі ключові телеканали.

    «Надзвичайно важливо, що Україна відмовляється від застарілих радянських традицій. Сьогодні ці традиції використовуються проти нас російською пропагандою — саме вони допомагають Росії заохотити занурити власну країну у вир нової війни – війни проти України»,  відзначив голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. Він наголосив, що заходи, які проводитиме Україна на відзначення річниці Другої світової війни, на відміну від російських, будуть спрямовані не на демонстрацію агресії та військової міці, а на вшанування пам'яті загиблих.

    «Ми не збираємося змагатися з Росією в масштабах святкування та виводити на парад нові літаки. Це — не обличчя України. Ми маємо показати справжній характер українців — миролюбної нації, яка, однак, може за себе постояти», — підкреслив Євген Нищук.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.