• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Львівському розпліднику зникли ведмеді

    Опубликовано: 2015-04-20 15:25:43

    З розплідника мисливських собак «Енейко», що розташований у селі Брониця Львівської області, зникли ведмеді. Цей факт зафіксували експерти та громадські активісти, які 16 квітня перевіряли діяльність підприємства.

    Координатор зоозахисної діяльності Національного екологічного центру України Наталя Вишневська припускає, що зникли приблизно три бурі ведмеді.

    «Ймовірно, ведмедів сховали, аби приспати пильність екоінспекції. Тварин могли також і продати. Однак це не вигідно власнику розплідника, бо весь його бізнес побудований на цькуванні ведмедів собаками. Після таких «вправ» вартість мисливських псів значно зростає», – говорить пані Вишневська.

    Також зоозахисник додала, що вид бурих ведмедів занесений до Червоної книги України, а за міжнародним законодавством – до Червоного списку МСОП, CITES і охороняється Бернською конвенцією.

    Починаючи з 2011 року перевірки «Енейко» проводилися п’ять разів. Жодного разу до протоколу перевірок не було внесено реальної інформації про те, в якому стані насправді утримуються ведмеді.

    «Варто зазначити, що документи на реалізацію ведмедів були надані власником з порушенням вимог законодавства: без підписів та печаток. Не були зафіксовані в актах наявність знарядь для притравки. Таким чином, ситуація сприяє подальшій діяльності нелегальної притравочної станції, якою насправді є розплідник «Енейко». Ніхто не припинив порушення законодавства, воно триває і надалі», – каже Марія Трунова з Асоцiації зоозахисних органiзацiй України (АЗОУ).

    У 2014 році на власника «Енейко» Миколу Кобільника було відкрито кримінальну справу за фактом підробки документів щодо продажу бурих ведмедів, які раніше перебували у цьому мисливському розпліднику. АЗОУ ініціювала комплексну державну перевірку фактів жорстокого поводження з ведмедями, утримання та використання тварин. До складу комісії ввійшли представники Державної екологічної інспекції у Львівській області, експерти Інституту зоології ім. Шмальгаузена НАНУ, представник НЕЦУ та співробітник притулку для бурих ведмедів міжнародної організації FOUR PAWS.

    Як розповіла Наталя Вишневська, ведмедів під час перевірки на підприємстві не було.


    «Ми виявили порожні клітки. Ведмеді, які ще три тижні тому перебували на території розплідника, зникли. Місця, де розміщувалися бурі ведмеді, були досліджені представниками екологічної інспекції та експертами, відповідно зафіксовано порушення», – розповідає вона.

    Експерт Інституту зоології ім. Шмальгаузена Марина Шквиря додала, що так звані «вольєри», в яких утримувалися ведмеді, не відповідають жодним вимогам.

    «Розміри більшості секцій менші за мінімальні стандарти, конструкції іржаві, ненадійні, з гострими кутами. Укриття є металевими коробками, що розжарюються на сонці, єдиний «басейн» – крихітний резервуар з смердючою субстанцією на дні. На підлозі, в тих секціях, де вона взагалі є, – шар ведмежих екскрементів різного терміну давності, від тижня до років, гнилі залишки корму. Гній з кліток вільно потрапляє назовні та в найближчий потік. Неподалік колодязь та будинки сусідів», – говорить пані Шквиря.

    Крім того, експерти виявили критичні порушення техніки безпеки.

    Співробітник відділу паразитології Інституту зоології Єгор Яковлєв вважає, що на території розплідника існує високий рівень небезпеки зараження потенційно та безпосередньо небезпечними видами гельмінтів людей та свійських тварин, які контактують з продуктами виділення собак та ведмедів з розплідника.

    Важливим результатом перевірки розплідника стало фіксування факту наявності знаряддя для цькування собак на ведмедя. Виявлено натягнутий трос та блочну систему, які, вочевидь, використовувалися за призначенням. Всі порушення задокументовані та відображені в акті перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища від 16 квітня 2015р.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.