• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відкритий лист Американської торгівельної палати в Україні на ім'я Міністра охорони здоров’я України

    Опубликовано: 2015-04-16 14:43:56

    №15- від 15 квітня 2015 р. 

    Міністру охорони здоров'я України Квіташвілі А.

    Копія: Першому заступнику Міністру охорони здоров'я України Павленко О.

    Копія: Заступнику Міністру охорони здоров'я України Перегінцю І.Б.

    Щодо державних закупівель на 2015 рік

    Шановний пане Олександре!

    Від імені Ради Директорів Американської торгівельної палати в Україні (далі – Палата) та компаній-членів дозвольте висловити Вам нашу глибоку повагу і побажати успіхів у вирішенні нагальних питань, орієнтованих на розвиток та стабілізацію економіки України, зокрема фармацевтичного ринку.
    Наразі звертаємося до Вас із приводу необхідності вирішення проблем, які склалися щодо процедури проведення державних закупівель в Україні. У березні цього року Міністерством охорони здоров’я була створена та розпочала свою роботу Експертна група з питань дерегуляції фармацевтичного ринку, до складу якої увійшли представники бізнес-асоціацій, профільних асоціацій, іноземні та вітчизняні фармацевтичні компанії. Американська торгівельна палата в Україні неодноразово приймала участь в засіданнях даної групи та продовжує свою активну діяльність. Втім, в засобах масової інформації наодноразово з’являлася інформація, що учасниками цієї Експертної групи було досягнуто згоди щодо певних регуляторних ініціатив чи законодавчих актів, які спрямовані на здійснення державних закупівель та дерегуляцію фармацевтичного ринку. Американська торгівельна палата наголошує, що ця інформація є недостовірною, оскільки: (а) запрошення до участі у засіданнях надходять запізно, (б) у запрошеннях відсутня необхідна інформація про порядок денний, (в) засідання проводяться без належної організації, зокрема, не ведеться протокол засідання, відсутній постійний модератор засідань, на початку засідань не визначаються цілі і задачі, їх досягнення за результатами засідань не відслідковують, відсутнє ефективне і всебічне обговорення питань порядку денного.
    Окремо хочемо наголосити, що список ВООЗ, прийнятий за основу для створення єдиного Національного переліку, розроблений спеціалістами для задоволення базових потреб відсталих африканських країн, в яких майже відсутня система охорони здоров’я. Україна на сьогодні поки що має достаньо високий рівень освіти лікарів, а протоколи, за якими лікуються пацієнти, створюються на основі сучасних європейських та американських. А у єдиному Національному переліку, який має задовольняти потреби найбільш соціально вразливих українських пацієнтів, присутні препарати для лікування малярії, африканских гельмінтозів, що є зовсім неактуальними (не ендемічними) захворюваннями для України. В той же час у списку абсолютно недостаньо представлені препарати для лікування онкологічних, серцево-судинних захворювань, діабету, артритів, бронхіальної астми, тощо. Отже введення в дію такого Національного переліку відкине систему охорони здоров’я України щонайменше на 30 років, а закупівля за цим списком буде формальною виключно заради самого процесу закупівлі, в якому зовсім не будуть враховані потреби пацієнтів та клінічні індикатори ефективності.
    Окрім цього наголошуємо, що Палата не підтримує запропоновану  Міністерством ініціативу щодо запровадження єдиного Національного переліку лікарських засобів у тому вигляді, у якому про цю ініціативу неодноразово повідомлялося на сайті МОЗ та під час засідань Експертної групи. Ми переконані, що реалізація такої ініціативи призведе до зниження рівня доступу пацієнтів до лікарських засобів, особливо до інноваційних препаратів. Однак повідомлення в пресі від Міністерства охорони здоров’я містять інформацію, що всі учасники Експертної групи разом з представниками від Американської торгівельної палати, підтримали вказану ініціативу. При цьому, під час засідань Експертної групи Першим заступником міністра Олександрою Павленко неодноразово наголошувалося, що питання запровадження такого єдиного Національного переліку є вирішеним.
    Таким чином, Палата вважає, що створення Національного переліку лікарських засобів потребує ретельного вибору експертів (національних та міжнародних) та часу на обговорення. Тому пропонуємо у 2015 році якнайшвидше провести державні закупівлі за процедурою та номенклатурою 2014 року, а у червні розпочати процес створення експертної групи для визначення номенклатури закупівель 2016 року та доопрацювання законодавчої бази.
    Від імені Палати звертаємо Вашу увагу на те, що всі вищевикладені питання мають бути відкрито і детально обговорені  з предстаниками організацій пацієнтів, медичної спільноти, фармацевтичного бізнесу та іншими експертами. Більш того, ми переконані у нагальній необхідності такого обговорення, адже вже на цей час державні закупівлі на 2015 рік є під загрозою зриву. Ми просимо провести зустріч з представниками Американської торгівельної палати в Україні та заступником Міністра охорони здоров’я –Ігорем Перегінцем, для обговорення ряду питань, пов’язаних, зокрема, із реімбурсацією, державними закупівлями, ціноутворенням на лікарські засоби.
    У разі виникнення питань щодо цього листа, просимо звертатися до нас за телефоном -  093 045 5444, контактна особа - Вікторія Краснощок, менеджер з питань стратегічного розвитку (охорона здоров'я).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.