• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 8 травня в Україні відзначатиметься День пам’яті та примирення

    Опубликовано: 2015-04-10 08:28:56

    Верховна Рада України схвалила законопроект «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років». Проект був розроблений Міністерством культури спільно з Українським інститутом національної пам’яті та внесений на розгляд парламенту Кабінетом Міністрів України.
     
    Відтепер в Україні на законодавчому рівні встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня. Цього дня буде вшановано пам’ять всіх жертв Другої світової війни 1939—1945 років в Україні.  9 травня відзначатиметься державне свято - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).
    При встановленні цих дат у законі враховано той факт, що під час Другої світової війни 1939—1945 років націонал-соціалістичним (нацистським) та комуністичним тоталітарним режимами на території України було вчинено численні злочини проти людства та людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, унаслідок чого Україні та Українському народові було завдано величезних втрат, а  Друга світова війна 1939—1945 років, яка розпочалася в результаті домовленостей націонал-соціалістичного (нацистського) режиму Німеччини та комуністичного тоталітарного режиму СРСР, стала найбільшою трагедією людства у ХХ столітті.
     
    Відповідно до закону, основними формами увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945 років, окрім церемоніального відзначення визначених дат, є недопущення фальсифікації історії Другої світової війни 1939—1945 років у наукових дослідженнях, навчально-методичній літературі, підручниках, засобах масової інформації, публічних виступах представників державних органів, органів місцевого самоврядування, посадових осіб; а також сприяння об’єктивному та всебічному дослідженню історії Другої світової війни і її відображенню в літературі, мистецтві, засобах масової інформації.
     
    До форм увічнення перемоги законом віднесено також упорядкування, збереження та спорудження пам’ятників і пам’ятних знаків на вшанування пам’яті учасників та жертв Другої світової війни 1939—1945 років, створення музеїв, меморіальних комплексів, присвячених Другій світовій війні 1939—1945 років; пошук і встановлення імен загиблих і тих, хто пропав безвісти, перепоховання останків воїнів, які полягли під час Другої світової війни 1939—1945 років.
     
    Пам’ятками Другої світової війни 1939—1945 років, за цим законом, визнаються військові кладовища, військові ділянки на цивільних кладовищах, братські та одинокі могили, пам’ятники, пам’ятні знаки, скульптурні, архітектурні та інші споруди, композиції і об’єкти, що увічнюють пам’ять про події часів Другої світової війни 1939—1945 років, її учасників та жертв. Єдиний національний реєстр пам’яток Другої світової війни 1939—1945 років затверджується Кабінетом Міністрів України; внесені до нього пам’ятки перебувають під охороною держави.
     
    За наругу над пам’ятками Другої світової війни 1939—1945 років, їх руйнування або знищення настає відповідальність відповідно до закону.
     
    Відповідно до нового Закону, Україна забезпечує виконання міжнародних договорів щодо ліквідації наслідків Другої світової війни 1939—1945 років та укладає договори про компенсацію шкоди жертвам нацизму. На підставі міжнародних договорів Україна забезпечує спорудження і збереження пам’яток у місцях поховань воїнів, які загинули в роки Другої світової війни 1939—1945 років, що розміщуються поза межами її території.
     
    Також Україна сприяє в межах міжнародних договорів виявленню поховань часів Другої світової війни 1939—1945 років, розташованих на її території, спорудженню і збереженню пам’яток у місцях поховань, відродженню гуманістичного ставлення до них.
     
    Окрім того, Україна неухильно дотримується міжнародних зобов’язань щодо недопущення проявів фашизму та тоталітаризму в будь-якій формі на своїй території.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.