• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відбулася відкрита зустріч з питання створення національного природного парку «Холодний яр» на Черкащині

    Опубликовано: 2015-03-16 08:48:20

    12 березня 2015 року в Інформаційно-просвітницькому Орхуському центрі при Мінприроди відбуласявідкрита зустріч з питання створення національного природного парку «Холодний Яр» на Черкащині.

    Учасники відмітили, що Холодний Яр, його природна, історична і культурна спадщина є сакральним місцем для всього Українського народу.  Його природа (ліси, яри, вікові дерева) охороняли наших дідів, які боролися за незалежну Україну. Обов’язок і завдання сучасного покоління зберегти на майбутнє ту природу, яка формувала ідентичність Українського народу.

    Збереження природних, історичних, етно-культурних багатств кожного народу є одним із принципів, на якому базується європейська політика. Національні парки у всьому світі відіграють важливу роль у соціально-економічному розвитку місцевостей. Робота над збереженням національної і природної ідентичності, підвищення добробуту людей є тією зброєю, яка може зупинити зовнішнього ворога держави.

    Національний природний парк «Холодний Яр» площею 8518,7 га, у тому числі з вилученням та наданням у постійне користування парку 3050 га в межах Чигиринського та Кам’янського районів Черкаської області забезпечить робочими місцями близько 50 чоловік, його діяльність буде здійснюватися за рахунок коштів Державного бюджету (за попередніми розрахунками близько 4 млн. грн. в рік), окремі заходи будуть здійснюватися за рахунок коштів цільових державних та міжнародних фондів, інших коштів, не заборонених законодавством. Все це дозволить отримати додаткові надходження до місцевих бюджетів, розвивати туристичний бізнес на прилеглих територіях.

    Основними напрямами діяльності національного природного парку «Холодний Яр» буде збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів, створення умов для організованого туризму і відпочинку, проведення наукових досліджень та еколого-освітньої роботи (стаття 21 ЗУ «Про природно-заповідний фонд України).

    На жаль, представники місцевих жителів висловили недовіру тому, що створення національного природного парку «Холодний Яр» змінить на краще життя односельчан, і висловили нерозуміння, чому у сьогоднішній важкий час для країни постало питання створення національного природного парку.

    За результатами зустрічі вирішено продовжити роботу над створенням національного природного парку «Холодний Яр» з урахуванням думки громадськості; запропоновано Черкаській облдержадміністрації включити до складу робочої групи із створення парку голів сільських рад, території яких межують з територією парку; головам сільрад запрошувати на зустрічі та наради з питання створення парку представників природоохоронної громадськості; Мінприроди поінформувати Комітет Верховної ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи про результати зустрічі.

    У зустрічі взяли участь близько 40 представників різних органів влади та самоврядування, наукових та громадських організацій, серед яких представники Черкаської облдержадміністрації на чолі з заступником голови-керівником апарату В. Ковалем, від Інституту географії НАН України - С. Лісовський та Є. Маруняк, від Мінприроди - Г. Парчук та А. Драпалюк, від Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України - О. Василюк, від Київського національного університету імені Тараса Шевченка - М. Чорний, від Держлісагентства - В. Шлапак, від Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства - В. Горда, від Чигиринської райдержадміністрації - Л. Гузніна, від Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» - Б. Легоняк,  громадські діячі О. Галушко, І. Сіренко (Національний екологічний центр України), Д. Майоров (заступник голови Громадської ради при Черкаській облдержадміністрації), М. Стеценко (Асоціація природоохоронних територій України), Т. Тимочко (Всеукраїнська екологічна ліга), В. Литвин (Самооборона Майдану), Н. Вернидуб (Рух за процвітання Черкащини), Р. Коваль та інші.

    Думку місцевих жителів представляли Грушківський сільський голова
    І. Темний, Мельниківський сільський голова А. Хоменко, голова ФГ «Агро-Скіф» С. Дяченко.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.