• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кияни обговорили, як зробити місто комфортним для всіх

    Опубликовано: 2015-03-03 08:30:34

    28 лютого 2015 року в Департаменті містобудування та архітектури відбулася презентація першої частини «Довідника з облаштування міського простору м. Києва», який на замовлення Департаменту розробляє проектний інститут «Міськцивільпроект».
    Про концепцію довідника та необхідність його створення розповіла Анна Бондар, яка очолює відділ художнього оформлення та ландшафтної архітектури. За її словами, розробники київського довідника вивчили досвід понад 250 міст світу та визначили основні виклики, на які він має відповідати. Це - засилля «візуального» та звичайного сміття у Києві, недоступність міста для маломобільних груп населення й, зрештою, війна за міський простір, який ведуть сторони, що не можуть узгодити свої інтереси – наприклад, автомобілісти та пішоходи або забудовники та мешканці.
    Щоб змінити ситуацію на краще, необхідні не тільки політична воля та дієве регулювання інтересів за допомогою змін до законодавства, але й однакові для всіх правила гри. Важливою складовою цих правил і є довідник, який пояснює «користувачам» міста, що таке «Київ, зручний для всіх».
    Як зауважила провідний архітектор «Міськцивільпроекту» Ірина Билим, довідник стане у нагоді насамперед тим, хто хоче правильно змінювати місто «тут і зараз». Тому у найближчій перспективі він буде доповнений бібліотекою елементів благоустрою (вивіски, рекламні стійки, зупинки громадського транспорту, лави, урни, тощо). Також планується регулярно проводити моніторинг міського середовища, який слугуватиме основою для подальшого вдосконалення довідника, адже цей документ не є остаточним. Він буде змінюватися кожні 2-3 роки, щоб вчасно реагувати на нові виклики.
    Архітектор також назвала основні принципи облаштування Києва, згідно з довідником – універсальний дизайн, пріоритетність інтересів пішоходів та висока якість публічних просторів.
    З рецензією на довідник виступив співзасновник «Урбанради» Григорій Мельничук. Він висловив побажання зробити фінальну версію документу більш інтерактивною та оприлюднив декілька пропозиції щодо розширення його змісту. Зокрема, експерт порекомендував приділити більше уваги оптимізації вулично-дорожньої мережі Києва та проблемі паркування.
    Після виступів учасники заходу обговорили зміст поняття «комфортне місто», конкретні шляхи перетворення Києва на таке місто та необхідні доповнення до довідника. Модератором дискусії виступив Влад Голдаковський з громадської ініціативи «Круги и Линии». За підсумками обговорення розробники довідника внесуть до його тексту потрібніуточнення.
    Департамент планує і надалі проводити публічні обговорення всіх наступних розділів довідника: реклама в місті, тимчасові споруди та малі архітектурні форми, елементи благоустрою, елементи велосипедної інфраструктури тощо.

    Прес-служба Департаменту  містобудування та архітектури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.