• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Викладання історії у вишах потрібно не скорочувати, а покращувати — Лілія Гриневич

    Опубликовано: 2015-02-23 15:04:21

    Викладання гуманітарних дисциплін, зокрема історії України, на непрофільних факультетах вишів потрібно не скорочувати, а покращувати якість викладання, і це не суперечить принципу академічної автономії. Про це заявляє народна депутатка, Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

    Голова профільного парламентського комітету пояснює, що в усьому демократичному світі університети визначають зміст навчання самі, це є частина їхньої академічної автономії. Але зміст навчання повинен завжди відповідати очікуваному результату. «Є певні стандарти вищої освіти, які має розробити МОН, і якщо там вказано, що випускник університету повинен володіти цілою низкою якостей, яку формують саме гуманітарні дисципліни, зокрема патріотизм — це глибоке знання власної історії, вміння критично аналізувати всі події, то відповідно вищі навчальні заклади, коли хочуть досягнути таких результатів, мусять у свій зміст закласти такий гуманітарний блок», — говорить Лілія Гриневич.

    На її думку, аргумент про те, що курс історії України у ВНЗ повторює шкільний курс історії свідчить лише про низький рівень викладання історії у вишах і це потрібно змінювати: «Саме під час здобуття вищої освіти люди мають можливість пізнати такі сторінки історії України, ознайомитись із документами, аналітичними статтями, які раніше, в силу вікових особливостей дитини, вони не могли прочитати. Тому нам треба скоріше говорити не про згортання викладання історії у ВНЗ, а про те, що це викладання треба зробити іншої якості, з відкриттям правдивої історії України».

    Лілія Гриневич наголосила, що зараз насамперед потрібно розробити нові стандарти вищої освіти відповідно до нового закону про освіту, що дасть можливість вищим навчальним закладам виписувати відповідно зміст освіти. «Не може бути повноцінної вищої освіти, якщо випускник не володіє справді глибокими знаннями про історію України і не вміє критично аналізувати події, які відбуваються в Україні», — переконана експертка.

    Як відомо, нещодавно Міністерство освіти і науки України скасувало відомчий наказ № 642 від 09 липня 2009 року «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента», яким передбачалося обов’язкове вивчення дисциплін гуманітарної підготовки, серед яких, зокрема, українська мова, історія України, філософія, іноземна мова.

    Своє занепокоєння з цього приводу вже висловили широкі кола громадськості та науковців, зокрема Український інститут національної пам’яті та Центр досліджень визвольного руху.

    Водночас, Міністр освіти Сергій Квіт за результатами наради, що відбулась 3 лютого за участі віце-прем'єр-міністра В’ячеслав Кириленка, голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича та інших видатних діячів в галузі культури та історії, заявив, що Міністерство готує новий наказ з необхідними рекомендаціями автономним університетам про збереження обов'язкового викладання історії, філософії, історії української культури та ін., і кількість їх годин буде збільшуватися.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.