• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Надбання великого митця, письменника, гравюриста та медальєра Василя Миколайович Масютина

    Опубликовано: 2015-02-19 16:00:04

    4  березня 2015 року о 18 -00 в художній  галереї «Art-Insight» відбудеться урочисте  відкриття виставки, присвяченій поверненню на Батьківщину частини важливої історично-художньої спадщини. Мова йде про надбання великого митця, письменника, гравюриста та медальєра Василя Миколайович Масютина (1884-1955), чий творчий шлях тісно пов'язаний з Україною.

    Масютина приваблювала графіка - станкова та книжкова, він досконало опанував гравюрою на дереві і численними техніками офорта. Їм оформлені десятки видань творів класичної літератури. Крім графіки Масютин плідно займався і живописом, і скульптурою, і медальєрним мистецтвом. Він  регулярно виступав у періодичній пресі з мистецтвознавчими статтями та оглядами, видав кілька книг, писав і публікував розповіді, новели, есе, йому належать три романи, один з яких видано у Львові.
    В результаті нелегкої долі, Василь Миколайович був змушений у 20-роках ХХ сторіччя емігрувати до Берліна. Там він повернувся до роботи над історичною спадщиною України та створив серію з 65 медалей видатних діячів історії України.
    Роботу над медалями Масютин почав в 1920-х роках, та на 1944 рік довів їх число до 48. Після закінчення Великої Вітчизняної Війни він продовжив роботу, яку не припиняв до самої його смерті в грудні 1955 року. Всього на нинішній день, відомі 65 медалей на українську тематику.
    В цей нелегкий для нашої країни час, кожен з нас намагається внести свій вклад в укріплення національного духу та патріотизму. Зусиллями компанії «Аптека Гормональних Препаратів» вдалося віднайти та реставрувати 20 медалей Василя Миколайовича Масютина, серед яких зображення Пилипа Орлика, Тараса Трясило, Івана Скоропадського, Дмитра Вишневецького, Івана Мазепи, Роксолани та інших. В даний час медалі відтворюються у бронзі.
    Ось так, у переддень шістдесятиріччя від дня смерті Майстра, чудодійним чином здійснився його заповіт і створені ним шедеври, безумовно, займуть гідне місце в історико-художньої скарбниці українського народу, що потом і кров'ю виборює свою незалежність.

    Список медалей В.М. Масютина віднайдених та відновлених
    компанією «Аптека Гормональних Препаратів»

    1. Богдан Глинський, 1944 рік
    2. Богдан Микошинський
    3. Пилип Орлик
    4. Криштоф Косинський
    5. Михайло Ружинський. 1950 рік
    6. Богдан Ружинський
    7. Іван Підкова. 1949 рік
    8. Тарас Трясило
    9. Іван Скоропадський
    10. Петро Іваненко
    11. Петро Калнишевський
    12. Іван Виговський
    13. Григорій Лобода
    14. Кирило Разумовський
    15. Кость Гордієнко
    16. Дмитро Вишневецький
    17. Іван Мазепа
    18. Роксолана. Аверс (1949, 1955 роки)
    19. Павлюк
    20. Роман, князь Галицький

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.