• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ірина Сисоєнко: На заваді ефективній допомозі пораненим – відсутність чіткої міжвідомчої комунікації

    Опубликовано: 2015-02-17 12:38:47

    Народний депутат Ірина Сисоєнко взяла участь в ефірі телеканалу Київ в програмі «Столиця», під час якого розповіла про окремі аспекти реформування системи охорони здоров'я в Україні.

    Головною темою програми стала проблема з наданням медичної допомоги пораненим із зони АТО. Пані Сисоєнко наголосила, що особисто відвідала ряд медичних установ та виявила, що загальний рівень медичних закладів відповідає такому, що забезпечує належне лікування поранених. Проте головною проблемою, як зазначає депутат, є «відсутність координації та злагоджених дій між військовими та цивільними медустановами, що гальмує процес надання ефективної допомоги. Також в цьому процесі дуже важливу роль відіграють волонтери, зокрема сьогодні саме вони забезпечують ліками військові шпиталі.

    Вже найближчим часом планується прийняття Постанови Уряду для поєднання мережі профільних установ до єдиного простору.

    На минулому тижні на ініційованому мною круглому столі розглядалося питання створення на базі санаторіїв реабілітаційних центрів. Зазначу, що пріоритетними напрямками проведення реабілітації повинна бути психологічна, медична реабілітація, а також протезування.

    Вже у найближчі два тижні робочою групою, що складається з представників Комітету з питань охорони здоров'я та Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, буде проведена робота по створенню координаційного центру та розробці механізму управління санаторно-курортними закладами України. До роботи також залучені спеціалісти Міноборони та МОЗу, а також представники інших профільних міністерств».

    Ірина Сисоєнко також прокоментувала гостру проблему подорожчання ліків: «Значному подорожчанню ліків передує дві причини: девальвація національної валюти та введення ПДВ з першого квітня минулого року. Найбільше зросла вартість упаковки імпортних препаратів, яка значно випередила здешевлення національної валюти, в той же час вартість упаковки вітчизняного виробництва, хоч і теж залежить від змін валютного курсу, - в п’ять разів!!! нижча, ніж імпортної. Я рекомендую шукати вітчизняні аналоги, адже ліки українського виробництва з тією ж самою діючою речовиною не тільки мають таку ж ефективність, але й є дешевшими за імпортні. Саме завдяки утриманню цін вітчизняними фармацевтичними підприємствами життєво необхідні ліки є доступними для  наших пацієнтів.

    Хочу зазначити, що до нового року «Самопоміч» наголошувала на непоширенні додаткових 5% збору на лікарські засоби імпортного виробництва».

    Пані Ірина наголосила на необхідності продовження пілотного проекту по гіпертонії. Проте, як зазначила народний депутат, питання регуляції цін на лікарські засоби відноситься до повноважень Кабінету Міністрів.

    «Безкоштовної медицини в Україні на практиці не існує. Її можна зустріти лише в декларативному вигляді. Витрати Державного бюджету на охорону здоров’я в Україні становлять до 7%, в країнах ЄС - до 9% ВВП. Але як використовуються ці кошти? Саме над цим ми маємо працювати, в цьому і суть структурної перебудови охорони здоров’я. Що стосується забезпечення лікарськими засобами, то в країнах Європи застосовується механізм відшкодування вартості - реімбурсація. Саме реімбурсація забезпечує безперервне лікування, контроль відпуску лікарських засобів конкретному пацієнту, та виключає можливість використання корупційних схем. Через механізм відшкодування вартості, по суті, адресну допомогу пацієнту, і  мають реалізуватися державні гарантії» - так прокоментувала майбутні реформи народний депутат.

    В ході дискусії також було обговорено інше важливе питання, а саме передачу державних закупівель лікарських засобів до міжнародних організацій (ВООЗ, ЮНІСЕФ). Пані Ірина підтвердила, що вже найближчим часом планується передати закупівлю ліків до відповідних міжнародних організацій, в першу чергу для своєчасності таких закупівель та уникнення корупції. Зараз у Верховній Раді вже зареєстровано відповідний законопроект.

    Ірина Сисоєнко прокоментувала законопроект, який розглядався на засіданні Комітету з питань охорони здоров'я минулого тижня, а саме Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту населення від інфекційних хвороб № 1729. Головною інновацією проекту стало надання дітям можливості відвідувати учбові заклади та інші установи без наявності обов’язкових щеплень. «Щеплення є єдиним найефективнішим засобом боротьби з інфекційними захворюваннями і має проводитись згідно Національного Календаря щеплень. Забезпечити надійний захист від інфекцій можливо за умови, якщо щеплення проведено у 90% дітей. Це цифри ВООЗ. У нас частка щеплених - менше 50%. Причини такого зменшення різні. І це вже загроза національній безпеці. Тому  Обов’язковість щеплення дітей дошкільного та шкільного віку, які відвідують навчальні заклади, має стати обов’язковою. А держава має гарантувати, доступність безпечних та якісних вакцин».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.