• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Європейська Бізнес Асоціація вдруге звертається до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка: перенесення реєстрації ліків від МОЗ до Держлікслужби не на часі

    Опубликовано: 2015-02-11 10:21:21

    За інформацією Європейської Бізнес Асоціації, питання передачі функцій державної реєстрації ліків від МОЗ України до Держлікслужби України може розглядатись вже сьогодні на засіданні Уряду. Ініціатива МОЗ України не має нічого спільного з реальним реформуванням сфери охорони здоров’я. Навпаки, вона може зашкодити функціонуванню механізму реєстрації ліків та навіть створити нові корупційні схеми.Крім того, відповідний законопроект був опублікований для громадського обговорення на сайті МОЗ України лише наприкінці січня, тож термін його обговорення ще не завершений.

    Незважаючи на вкрай негативні оцінки з боку представників професійної фармацевтичної спільноти –асоціацій українських та  іноземних виробників лікарських засобів, - на жаль, вищезгаданий проект закону може бути внесений до порядку денного засідання Кабінету Міністрів України вже сьогодні,  11 лютого.

    Замість задекларованої дерегуляції, на жаль, з’являються проекти актів, які не сприймаються ані громадськістю, ані бізнесом. Але головне занепокоєння полягає у тому, що законопроект не має жодного відношення до здійснення реальних реформ, на які очікує суспільство, а є лише їх імітацією.

    Експерти Європейської Бізнес Асоціації вже неодноразово заявляли про ризики такого нововведення і переконані, що об’єднання функції реєстрації і контролю якості в рамках одного відомства за нинішніх соціально-економічних і політичних умов в країні призведе до розладу механізму реєстрації, монополізації функцій та появи нових корупційних схем.

    Дивує і поспіх у можливому прийнятті цього рішення, що є абсолютно невиправданим та ставить під сумнів заяви Уряду про нульову толерантність до корупції, адже проект спільного йде врозріз із пріоритетними реформаторськими кроками у сфері. 

    В той самий час, поза увагою органів державної владизалишаються дійсно важливі питання, на вирішення яких вже тривалий час очікує фармацевтична та медична спільнота. Це і практичне впровадження безстрокової перереєстрації лікарських засобів, і вирішення питання визнання сертифікатів медичних виробів, і забезпечення застосування 7% ПДВ для операцій з клінічних випробувань.

    Європейська Бізнес Асоціація просить Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюкане допустити включення до порядку денного засідання Уряду України цієї ініціативи – яка є наразі недоречною і такою, що не має нічого спільного із бажанням здійснити реформування у сфері охорони здоров’я на користь населення країни.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.