• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Золото скіфів» є власністю України. Офіційні роз’яснення Міністерства культури України

    Опубликовано: 2015-01-30 14:18:43

    Право власності держави Україна на колекцію музейних предметів скіфської доби, які знаходяться на даний час на зберіганні у Музеї Алларда Пірсона (Королівство Нідерланди), є незаперечним та було визнано і підтверджено Університетом Амстердама.
     
    З приводу судової справи про повернення до України культурних цінностей скіфської доби Міністерство культури вважає за потрібне повідомити наступне:
     
    1. Позиція Мінкультури у судовому спорі.
     
    Право власності держави Україна на музейні предмети, які знаходяться на даний час на зберіганні у Музеї Алларда Пірсона (Королівство Нідерланди) є незаперечним та було визнано і підтверджено Університетом Амстердама листом від 09.05.2014 року.
     
    Крім того, уклавши контракти, і кримські музеї, і Музей Алларда Пірсона визнали, що експонати є власністю держави Україна, а Міністерство закордонних справ Королівства Нідерланди у гарантійному листі від 25.04.2013 гарантувало недоторканність об’єктів виставки.
     
    2. Представник України на суді.
     
    Державу Україна на суді представлятиме Міністерство юстиції України відповідно до Порядку здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України, затвердженого Указом Президента України від 25.06.2002 № 581 (в редакції Указу Президента України від 03.03.2011 № 261).
     
    3. Суть справи.
     
    21.01.2015 у Нідерландах розпочалися слухання у справі за позовом кримських музеїв до Музею Алларда Пірсона щодо повернення частини експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі».
     
    Зазначений судовий процес вимагатиме додаткових витрат сторін, які вступатимуть у справу, а також витрат для сторони, якій будуть надані права управління музейними експонатами за результатами судового рішення.
     
    Через офіційних представників у нідерландському суді було подано  клопотання від імені держави Україна щодо вступу до справи, ініційованої кримськими музеями.
     
    Також Мінкультури за результатами засідання Міжвідомчої робочої групи з питань, пов’язаних із досудовим врегулюванням спору щодо повернення Амстердамським археологічним Музеєм Алларда Пірсона культурних цінностей на територію України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 04.08.2014 № 155/7 та Міністерства закордонних справ України, що відбулося 19 січня 2015 року, вважає за потрібне повідомити наступне.
     
    Міністерство культури України є центральним органом влади, що здійснює контроль за діяльністю музеїв, заснованих на державній та комунальній  формах власності, за станом обліку, зберіганням, охороною, використанням та переміщенням музейних предметів Музейного фонду України, що зберігаються в музеях незалежно від форми власності.
    Частиною п’ятою статті 54 Конституції України передбачено, що держава забезпечує збереження історичних пам’яток та інших об’єктів, що становлять культурну цінність, вживає заходів для повернення в Україну культурних цінностей народу, які знаходяться за її межами.
     
    Відповідно до статті 15 Закону України «Про музеї та музейну справу» Музейний фонд України є національним багатством та невід’ємною складовою культурної спадщини України, що охороняється законом. Статтею 23 Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» передбачено, що культурні цінності, тимчасово вивезені з України і не повернуті в обумовлений угодою термін, вважаються незаконно вивезеними, а статтею 4 згаданого Закону України, що культурні цінності, тимчасово вивезені з території України і не повернуті в Україну, підлягають поверненню в Україну.
     
    Національний музей історії України відповідно до наказу Міністерства культури України від 13.05.2014 № 292 «Про передачу музейних предметів до Національного музею історії України» був визначений основним зберігачем музейних предметів у кількості 565 (п’ятсот шістдесяти п’яти) музейних предметів, 2111 (дві тисячі сто одинадцять) одиниць зберігання, які на сьогодні перебувають в Музеї Алларда Пірсона – археологічному музеї Амстердамського університету.
     
    Листом від 21.05.2014 № 15-26/10-3/13-14 Національний заповідник «Херсонес Таврійський», Центральний музей Тавріди, Керченський історико-культурний заповідник та Бахчисарайський історико-культурний заповідник  поінформовано про відповідне рішення.
     
    У статті «Форс мажор» контрактів, укладених між музейними закладами України, а саме Національним заповідником «Херсонес Таврійський», Центральним музеєм Тавріди, Керченським історико-культурним заповідником, Бахчисарайським історико-культурним заповідником з Рейнським Крайовим музеєм міста Бонн та Музеєм Алларда Пірсона – археологічним музеєм Амстердамського університету зазначено, що у будь-якому випадку сторони усвідомлюють, що експонати виставки є національним надбанням України та світової цивілізації, і вживатимуть усіх можливих заходів, аби уникнути їх втрати або пошкодження.
     
    Відповідно до статті «Арбітраж» контрактів, у разі, якщо між сторонами контракту не досягнуто згоди при виникненні суперечки, спір передається на розгляд до Міжнародного Комерційного Арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України (м. Київ) та в ході розгляду спору буде застосовуватися Регламент Міжнародного Комерційного Арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України. Право, що буде застосовуватися до цього контракту є матеріальне та процесуальне право України. Місце проведення засідань суду – м. Київ, мова арбітражного розгляду – українська.
     
    Таким чином, всі музейні заклади визнали, що музейні предмети, які експонуються в Музеї Алларда Пірсона – археологічному музеї Амстердамського університету на виставці «Крим – золотий острів у Чорному морі» є національним надбанням України та погодилися з позицією, що у разі виникнення будь-яких спорів вони будуть подаватися на розгляд до Міжнародного Комерційного Арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України (м. Київ) із застосуванням матеріального та процесуального права України.
     
    Слід також зауважити, що Міністерство закордонних справ Королівства Нідерландів надавало гарантійні зобов’язання щодо повернення культурних цінностей державі Україна в яких зазначалося, що у випадку, коли з угоди про тимчасове використання випливає, що твори мистецтва представляють собою власність України, то Уряд Нідерландів буде діяти відповідно до положень, викладених у Конвенції ООН 2004 року про юридичний імунітет Держави та їхньої власності.
     
    Це означає, що Уряд Нідерландів буде вважати ці предмети власністю Держави, і їм буде надано імунітет по відношенню до накладання примусових заходів.  У зв’язку з цим також буде застосовуватися нідерландський Громадянський Процесуальний кодекс (статті 436 та 703), нідерландський закон про загальні визначення (стаття 133а) та Закон про судових виконавців (стаття 3 а).
     
    Враховуючи викладене, вважаємо, в межах компетенції, що позиція держави Україна має полягати у вирішенні питання щодо передачі музейних предметів у кількості 565 (п’ятсот шістдесяти п’яти) музейних предметів, 2111 (дві тисячі сто одинадцять) одиниць зберігання, які на сьогодні перебувають в  Музеї Алларда Пірсона – археологічному музеї Амстердамського університету, його законному власнику – державі Україна.
     
    4. Цінність колекції, яку хочуть привласнити музеї тимчасово окупованого Криму.
     
    Управління музейної справи та нормативно-правового забезпечення переміщення культурних цінностей інформує, що відповідно до пункту 39 Положення про Музейний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.07.2000  № 1147 Міністерство культури України наказами від 08.06.2013 №№ 502, 503, 504, 505 погодило передачу музейних предметів з фондових колекцій Кримської республіканської установи (далі – КРУ) «Центральний музей Тавріди» у кількості 132 музейних предмета, 451 одиниць зберігання, КРУ «Керченський історико-культурний заповідник» у кількості 190 музейних предметів, 190 одиниць зберігання, Національному заповіднику «Херсонес Таврійський» у кількості 28 музейних предметів, 28 одиниць зберігання та КРУ «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» у кількості 215 музейних предметів, 1442 одиниці зберігання, всього за списком 565 (п’ятсот шістдесят п’ять) музейних предметів, 2111 (дві тисячі сто одинадцять) одиниць зберігання, загальною страховою вартістю – 1 438 625 (один мільйон чотириста тридцять вісім тисяч шістсот двадцять п’ять) євро з метою експонування на виставці «Крим – золотий острів у Чорному морі» у Рейнському Крайовому музеї міста Бонн (м. Бонн, Німеччина) терміном з 03.07.2013 до 19.01.2014 та Музеї Алларда Пірсона – археологічному музеї Амстердамського університету (м. Амстердам, Нідерланди) терміном з 06.02.2014 до 28.05.2014 Термін тимчасової передачі музейних предметів було встановлено з 13.06.2013 по 12.06.2014.
     
    Виставка присвячена археології Криму, починаючи з періоду грецької колонізації (6 ст. до н.е.) до раннього середньовіччя (6-7 ст. н.е.). Серед експонатів виставки – знахідки з античних міст і поселень (Херсонес, Пантикапей, Тірітака, Артезіан), пізньоскіфських могильників ІІІ ст. до н.е – ІІІ ст. н.е. (Левадки, Усть-Альма), готських могильників V-VII ст. н.е. (Сувлу-Кая, Джург-Оба, Нейзац, біля с. Лучисте). Основна частина матеріалів з кримських музеїв була отримана в результаті археологічних досліджень саме у 2000-і роки.
    Виставка об’єднала в собі найяскравіші предмети ювелірного мистецтва від античності до часів раннього середньовіччя.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.