• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Андрій Лисенко: Протистояння у Донецькому аеропорту триває

    Опубликовано: 2015-01-19 08:35:01

    Українські військові утримують позиції в аеропорту «Донецьк», а поранені солдати евакуйовані. Про це повідомив речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

    Речник АТО повідомив, що атаки терористів на аеропорт «Донецьк» тривають. Бойовики активно застосовують важку артилерію. Бандформування вели вогонь з РСЗВ БМ-21 «Град» прямо з житлових кварталів. Попри масові обстріли терористами українських позицій нашим військовим вдалося захистити  цей стратегічно важливий об’єкт від захоплення бойовиками. Незважаючи на інтенсивний вогонь противника, проходить евакуація поранених. «За необхідності для доставки важкопоранених до медичних закладів буде задіяна авіація» додав Лисенко.

    Відповідаючи на запитання від преси, речник АТО заявив, що перебування українських військових у донецькому аеропорту відповідає мінським домовленостям. За його словами, режим тиші порушується внаслідок обстрілів з боку бойовиків, тому сили АТО знищують терористів, які несуть загрозу нашим військовослужбовцям.

    Також бойовики не припиняють вогонь по позиціях сил АТО з РСЗВ, артилерії і мінометів у Артемівському, Мар’їнському, та Ясинуватському районах Донеччини, а також Попаснянському районі Луганщини. Зафіксувано розвідувальний політ ворожого БПЛА над н.п. Карлівка Донецької області. Згідно з рішенням ватажків бандформування «ДНР», працівників комерційних структур, що функціонують на тимчасово окупованій території і не фінансують терористів, у примусовому порядку залучатимуть до лав незаконних збройних формувань.

    За добу загинуло 4 українських військових, 32 було поранено.
    Андрій Лисенко повідомив, що з’явилися нові докази причетності терористів до трагедії під Волновахою 13 січня. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні провела власне розслідування обставин обстрілу автобуса під Волновахою, що призвів до загибелі 13 українців. Зокрема, вони обстежили 2 воронки неподалік місця катастрофи. У своєму звіті від 16 січня СММ ОБСЄ констатувала, що «всі розглянуті воронки були утворені ракетами, випущеними з північного-північно-східного напрямку». «Це свідчить про те, що 13 життів українців – на совісті терористів, оскільки територія, з якої вівся вогонь, контролюється НЗФ» – підкреслив речник АТО.

    Андрій Лисенко розповів про затримання небезпечних бойовиків українськими спецслужбами. У районі м. Мар’їнка співробітники СБУ затримали 50-річного мешканця Донецька на прізвисько «Артист», що входив до керівництва бандформування «Всевєлікоє войско Донскоє». Зловмисник  чергував на об’єктах, захоплених терористами зі зброєю в руках. Під час затримання у бойовика вилучено особисте посвідчення та військову форму НЗФ, прикрашену так званими «георгіївськими стрічками». У м. Глухів Сумської області контррозвідка СБУ затримала громадянина, у якого вдома зберігалися ручні осколкові гранати «РГД-5» та «Ф-1». У Кіровоградській області співробітники СБУ затримали 21-річного громадянина, який зберігав у схованці декілька десятків гранат «Ф-1».
    Речник АТО розповів, що ремонтні бригади відновили електропостачання в 16 населених пунктах Волноваського і Тельманівського району Донецької області, а також підключили до живлення  9 повітряних ліній електропередачі та 6 підстанцій. Учора офіцери групи координації цивільно-військового співробітництва відвідали вихованців Краснолиманського центру соціально-психологічної реабілітації. Віднедавна тут виховуються також діти, які прибули з тимчасово окупованих територій. Українські військові передали вихованцям закладу кілька десятків комплектів розвивальних іграшок та солодкі подарунки до свят. Також українці отримують допомогу від закордонних партнерів. На запрошення Уряду Австрії Міжнародна благодійна організація «Благодійний фонд «СОС Дитяче Містечко» організувала виїзд 196 дітей з Донецької та Луганської областей на оздоровлення та відпочинок до Австрії. Діти перебуватимуть в Австрії з 7 до 19 січня, де мають змогу повноцінно відпочити та пройти курс психологічної реабілітації.

    Полковник Лисенко повідомив, що триває ротація українських військових на Сході України. Зокрема, учора із зони АТО повернулись бійці батальйону «Донбас», які провели близько двох місяців на сході України, виконуючи завдання із виявлення та знешкодження диверсійно-розвідувальних груп, здійснення контрольно-пропускного режиму та охорони громадського порядку. Також повернувся зведений загін правоохоронців Тернопільської області у повному складі. Правоохоронці місяць несли службу в м. Попасна, що на Луганщині. Співробітники займались охороною громадського порядку та допомагали місцевим колегам у розкритті злочинів. Водночас до зони АТО вирушили правоохоронці з Івано-Франківської області, які знову добровільно зголосилися виконувати поставленні завдання на сході країни, і зведений загін УМВС України у Рівненській області.

    Речник АТО розповів про те, що у розпорядження угрупування Національної гвардії України у м. Маріуполі надійшов новий пересувний житловий модуль. Агрегат транспортується автомобілем КрАЗ і є повністю автономним. Житловий модуль насамперед виконує функцію пересувної оселі, опалення приміщення може відбуватися як за допомогою автономного дизельного генератора, так і на твердому паливі. Всередині можуть розміщуватися до вісімнадцяти бійців. Також фермери Кіровоградської області передали українським військовим БТР, що був відремонтований власними силами. На бойовій машині були замінені вузли та агрегати, та встановлені захисні протикумулятивні екрани. Також місцеві волонтери передали воїнам однієї з бойових частин тактичні окуляри, підсумки для магазинів, гранат та інших боєприпасів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.