• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • М’ясопереробна галузь України занепадає

    Опубликовано: 2005-10-26 15:00:00
    На сьогодні в Україні на душу населення припадає 28 кг м’яса, тоді як в Європі цей показник складає 80 кг, а в розвинутих країнах споживають 130–140 кг м’яса на душу населення. Про це повідомив президент асоціації «Укрм`ясо» Микола Присяжнюк.
     
    В середньому, як зазначає М. Присяжнюк, розвинуті країни і країни, що розвиваються споживають 31 кг м’яса, а наша країна, на жаль, споживає набагато нижче цього показника. Адже в Україні вирощується така кількість м’яса, яка не спроможна забезпечити ні споживання, ні переробку м’яса. Дефіцит вже склав приблизно 500 тонн м’яса. Як наслідок, ціни на м’ясну продукцію (ковбаси) можуть зрости на 30%.
     
    Щодо рентабельності м’ясної продукції для виробників, то спеціаліст зазначив, що вона, на жаль, нульова. За його словами, якщо не повернутися до промислового вирощування м’яса, країна не зможе мати конкурентоспроможну рентабельність і ціну, яка буде відповідати ринковим вимогам. Як повідомив фінансовий директор асоціації «Укр`мясо» Віктор Письмак, м’ясо свинини і великої рогатої худоби в Україні не є рентабельним. Єдина рентабельна галузь в Україні пов’язана з виробництвом птиці. До речі, м’ясо птиці в Україні коштує дорожче, ніж в країнах Європи.
     
    Як повідомив віце-президент асоціації «Укрм`ясо» Володимир Попов, на сьогодні тваринницька галузь сільського господарства України не в змозі забезпечити м’ясну промисловість, що створює дуже велику проблему. За даними 1991 року, в Україні нараховувалось 24 млн. голів великої рогатої худоби і 20 млн. голів свиней. На сьогодні в Україні нараховується 7,2 млн. голів великої рогатої худоби, з них лише 32% виробляють великі підприємства, а решту — приватні господарства. Тобто Україна поступово перейшла від товарного виробництва до феодалізму. Та ж сама ситуація і зі свининою: з 7,3 млн. голів 32% припадає на підприємства, а решта— на приватні господарства. Як наслідок, за 15 років 50% великих комбінатів України припинили свою діяльність. За 1991–2005 роки було втрачено 62 кращих підприємства. Таким чином, за цей період держава скоротила об’єм виробництва на 20%.
     
    «Для того щоб відновити наші промислові потужності та для того щоб надати нормальну продукцію для кожного прошарку населення України, ми повинні завозити на крупні підприємства нашої галузі мінімум півмільйона тонн м’яса. І завозити цивілізовано, а не за допомогою контрабанди»,— сказав він.
     
    За словами В. Письмака, для того щоб підняти українську м’ясну переробну галузь державі потрібно витратити приблизно 26 млрд. долл. і створити певну державну програму. Лише тоді м’ясовиробна галузь буде в змозі досягти показника 80 кг на душу населення. На думку спеціалістів, ця проблема обов’язково повинна бути вирішена, адже виробництво і переробка м’яса є локомотивом всього сільського господарства України.
    «Ми повинні забезпечити наше населення білком тваринного походження, адже, по-перше, його споживання забезпечує існування людини, а по-друге, говорить про продовольче забезпечення тієї чи іншої країни. Але водночас, треба не тільки забезпечити наше населення м’ясом, але й надати нашим провідним підприємствам можливість заявити про себе в світовій торгівлі м’ясом»,— підкреслив М. Присяжнюк.
     
    Справка Elcomart.News. Національна асоціація «Укрм’ясо» заснована підприємствами м'ясної промисловості 19 грудня 1995 року у відповідності з Установчими зборами з метою постійної координації господарської та зовнішньоекономічної діяльності її Учасників. Національна асоціація є добровільною, недержавною, некомерційною і саморегульованою організацією. Асоціація не має права втручатися у виробничу комерційну діяльність її Учасників. Діяльність Асоціації фінансується за рахунок вступних і членських внесків, субсидій, відрахувань коштів на утримання персоналу .
     
    Статутом передбачені головні цілі Асоціації:
    - сприяння розвитку системи виробництва м’яса та м'ясних продуктів, стабілізації і постійному поліпшенню функціонування ринку їх в Україні та за її межами, сприяння розвитку конкуренції;
    - представництво інтересів Учасників Асоціації перед державними і громадськими органами, організаціями, іншими особами;
    - захист інтересів Учасників Асоціації, в тому числі шляхом їх представництва в державних органах;
    - сприяння створенню необхідної нормативної бази для розвитку відповідних товарних ринків України, розробка, обговорення стандартів галузі, що не суперечить антимонопольному законодавству тощо.
     
    Структура організації
    Учасниками Асоціації є Засновники Асоціації, а також члени Асоціації — юридичні особи, які дотримуються вимог установчих документів, Кодексу поведінки асоціації.
    Асоціація є добровільною щодо вступу (виходу) нових Учасників. Рішення про входження до Асоціації приймає Рада Асоціації на підставі заяви претендента. За станом на 01.10.98 Учасниками Асоціації «Укрм’ясо» є 78 підприємств і організацій м'ясної промисловості 24 областей України. Вищим органом Асоціації «Укрм’ясо» є Загальні збори, до яких входять всі члени Асоціації. В перервах між Загальними зборами вищим органом управління Асоціації є Рада Асоціації, яку очолює Голова Ради, що вибирається Загальними зборами строком на 5 років. Голова Ради Асоціації одночасно є Головою Правління Асоціації «Укрм’ясо». Для проведення повсякденної діяльності Асоціації створено виконавчий орган Асоціації — Правління у складі 5 чоловік. Правління очолює Голова правління Асоціації Попов Володимир Ілліч. Підвідомчих підприємств і організацій в регіонах Асоціація не має.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
      
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.