• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Слава Героям Майдану!»

    Опубликовано: 2014-11-24 14:11:47

    Дуже важливо не забувати та шанувати своїх Героїв. Саме тому до річниці Революції Гідності засприяння Громадської організації «Держава» відкрилась тематична фотовиставка Володимира Рака (Україна) та Віктора Глазка (Канада) під назвою «Слава Героям Майдану».
    Володимир та Віктор - це дещо несхожі люди, які живуть у різних країнах, але яких поєднує давня дружба, творча натура та любов до України. Обоє вони були активними учасниками подій на Майдані і знають його не лише через призму об'єктивів, як фотографи, а й бачили і мали змогу відчути усю трагічність і красу цих подій зсередини.
    Митці розповідають, що під час Революції Гідності вони зовсім не думали про те, що потім влаштують виставку своїх фоторобіт.Основною їхньою метою була фіксація живої української історії та її збереження.
    «Я знаю, що тоді на Майдані було дуже багато різних фотографів, але вважаю, що у цьому випадку – поняття «забагато» не існує, чим більше знімає те все, тим краще. Я думав лише про одне: як би це все вдало зафіксувати, щоб залишилась пам'ять, щоб це не забулось,» - каже Віктор Глазка.
    Символічним є те, що локацією фотовиставки став Український дім на Європейській площі, який під час революційних подій був одним з місць, де можна було погрітись, поїсти чи виспатись усім тим Героям, кому Майдан став рідним домом аж поки не здобудеться перемога.
    Над концепцією виставки працювали довго та наполегливо. Експозиція займала чотири стіни, кожна з яких об'єднувалась спільною темою та ідеєю. Кожній з частин виставки автори дали відповідні назви: «Початок», «Україна понад усе», «Люди Майдану» та «Символи Майдану».
    Фото наповнені глибоким змістом та підтекстом. Найперше фото, на якому зображено освітлений хрест на фоні Майдану, символізує найголовніше - божу підтримку у цій революції.
    Тут дуже багато очей та облич, переповнених надією, сумом та рішучості. Вражає своїм теплом та силою фото, на якому молодий хлопець вечеряє на фоні вибухів, вогню та диму.
    Також багато трагічності та болю, крові та смертей, які представлені у частині «Україна понад усе».
    «Україна понад усе – це означає, що Україна важить набагато більше, ніж власне здоров’я чи власне життя», - говорить Володимир.
    «До цього, - зізнається Віктор, - я бачив людей, яких вбили, лише в кіно та по телевізору. На Майдані це було вперше…»
    Однак є також багато світла, добра та віри у краще. Є тут і гумор, без якого, за словами Володимира, українців неможливо уявити. Є тут і найяскравіше весілля на Майдані – Галі та Олександра з Буковини, які знайшли один одного саме тут.
    Закінчується виставка фотографією, яка символізує життя та позитивний кінець: українець з Канади Річард Бачинський дає квітку маленькому хлопчику, що сидить на БТРі.
    «Ми не змогли подати на цю виставку усі фото, які хотіли: по-перше, приміщення змогло вмістити лише третю частину усього, а по-друге, ми фізично не встигли підготувати всі фото, адже кожну з них особисто я обробляв дуже довго,» - ділиться Володимир Рак.
    Спочатку виставка була запланована лише на три дні, але зараз ведуться переговори про те, щоб продовжити її тривалість для того, щоб усі охочі змогли побачити фото, присвячені Героям Майдану, та згадати про важливість тих подій.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.