• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 6 листопада - Міжнародний день попередження експлуатації довкілля під час війни

    Опубликовано: 2014-11-06 12:32:00

    Сьогодні, коли на території України розв’язано військовий конфлікт, страждають не лише наші співгромадяни. Страждає довкілля та життя у всіх його проявах. Екологічні наслідки сьогоднішніх подій на сході України стануть проблемами виживання майбутніх поколінь. В цьому переконані експерти МБО «Екологія-Право-Людина» та ГО «Бюро екологічних розслідувань», які здійснюють дослідження екологічних наслідків війни на сході України.
     
    «На превеликий жаль, у дні війни, Україна практично не приділяє уваги питанням охорони довкілля. Натомість саме екологічні наслідки стануть найбільш тривалими у часі та потребуватимуть найбільших зусиль для їхньої ліквідації у майбутньому, – говорить виконавчий директор ЕПЛ Олена Кравченко. – Під час міжнародного симпозіуму "Права людини та довкілля в новій Україні: на честь професора Світлани Кравченко", що відбувся 21 вересня 2014 року у Львові, юристи  з 13 країн закликали  юристів-екологів з усього світу зробити все можливе, щоб зупинити російську агресію в Україні».

    «Ми розуміємо, що в деяких країнах, включаючи Росію, в умовах обмеження свободи слова та прав людини, юристи-екологи, які виступають проти такої агресії, зазнають великих ризиків. Проте ми сподіваємось на  солідарність з юристами-екологами в цьому регіоні і в усьому світі у справі утвердження ідей миру та взаємної поваги», – йдеться у заяві[1]. «Шкоду довкіллю територій, які опинились в зоні військових дій, а також транскордонний вплив, ще слід оцінити. Але вже зараз очевидно, що перебільшені амбіції російського керівництва несуть загрозу для біорізноманіття екомереж, водних ресурсів, та сталого розвитку загалом. Затоплення шахт, обстріли хімічних підприємств, що спричиняє викиди хімічних речовин, та загострення санітарно-епідеміологічної ситуації створюють реальну загрозу екологічної катастрофи».

    Дослідження ЕПЛ показали, що під час військових дій на Донбасі широкого поширення набули кілька груп ризиків, серед яких передусім, мають значення забруднення земель та водних ресурсів, збільшення рівня захворюваності, знеліснення, опустелювання, руйнування ландшафтів.

    Вже  зараз практично зруйновані території  природних заповідників “Провальський степ», «Станично-Луганське», «Крейдяна флора», великої частини Національного природного парку «Святі гори», регіонального ландшафтного парку «Донецький Кряж».

    Важливо згадати і наслідки, пов’язані з тимчасовою втратою державою контролю над порушеннями і технологічними процесами: затоплення шахт та вихід шахтних вод на поверхню, хімічне та радіаційне забруднення водних горизонтів, поширення патогенних мікроорганізмів, руйнування місць зберігання небезпечних речовин.

    «Саме війна на сході України вже зараз стала причиною значних екологічних проблем та катастроф. З кожним наступним  днем ліквідувати екологічні проблеми, викликані війною на сході Україні, стає все важче, а масштаби катастрофи стрімко зростають. Шахти продовжують затоплюватись, ліси горіти а небезпечні відходи потрапляти у довкілля, -  пояснює Олексій Василюк. – Попри надзвичайні події у державі, Міністерство екології та природних ресурсів продовжує працювати у звичному режимі. Справляється враження що для Мінприроди війни нема».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.