• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Житлове нормобудівництво

    Опубликовано: 2005-10-24 10:21:00
    Відтепер квартира площею менш ніж 30 кв. м квартирою не вважається. З 1 січня 2006 року в Україні запроваджуються нові державні будівельні норми.
    Їхньою основною відмінністю від нині чинних документів (БНіП 2.08.01-89 і ДБН 79-92) є розподіл житла, що проектується, на дві категорії: соціальне, яке надаватиметься малозабезпеченим громадянам за рахунок бюджету, і комерційне, що будується за власні кошти громадян.
    Нові норми збільшують нижні й верхні межі площі квартир і кімнат, підвищують комфортність підсобних приміщень. Тепер однокімнатна квартира повинна мати не менш ніж 30 кв. м, двокімнатна — 48 кв. м., а трикімнатна — 60 кв. м. Значно розширено й вимоги з енергозбереження, вентиляції, загальної комфортності та безпеки приміщень.
    Усе це, безумовно, позначиться на вартості житла, що підлягає реконструкції чи проектується (на об’єкти, які вже почали будувати за старими нормами, ці вимоги не поширюються). Крім того, наявність додаткових вимог, що висуваються до нового житла, розширює корупційні можливості контролюючих органів, що теж позначиться на вартості нових квартир.
    Однак будівельників більше хвилює не ціна, яку в результаті все одно заплатить кінцевий споживач, а проектування висотних житлових комплексів. Зазначені норми поширюються на будівлі до 25 поверхів включно при висоті поверху 2,8 м. Для будівельних компаній вигідніше зводити будинки у 30 і більше поверхів, і відсутність норм для таких об’єктів негативно позначиться на якості висотного будівництва.
    Костянтин СИМОНЕНКО, "Контракти"
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.