• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відкритий лист до митців з усього світу

    Опубликовано: 2014-10-13 12:58:07

    Те, що відбувається сьогодні в Україні, вже не нагадує страшний сон. Це стало нашою страшною реальністю, справжньою затяжною реальністю, де поняття життя, держава, війна перестають бути абстракціями, а набувають як ніколи відчутного усвідомлення. Російська агресія триває вже шостий місяць: регулярні частини російської армії вже вторглись на територію України, а бойовики-сепаратисти продовжують отримувати підмогу з сусідньої держави. Українці, боронячи свою територію та незалежність від окупантів, щодня переживають втрати та біль,що залишиться на все життя. Вулиці міст Донбасу стають схожими на декорації до фільмів про війну чи апокаліпсис. Сьогодні кожна свідома людина відчуває себе відповідальною за майбутнє країни та життя тих, хто поряд. Неможливо мовчати, важко нічого не робити.

    Ми, митці, діячі культури, звертаємося до світової спільноти, до своїх колег у різних країнах. Мистецтво не може бути осторонь суспільних потрясінь, воно завжди реагує, відчуває, передчуває, розуміє, спостерігає, бачить, лікує. З самого початку суспільних протестів у листопаді 2013 року Майдан ставав об’єктом, середовищем, натхненням різних митців. Революція народила своє народне мистецтво, документальні стрічки, п’єси, поезію, виставки. Сьогодні ж митці, як і інші громадяни, консолідуються в боротьбі за мир і спокій на Сході країни, влаштовують благодійні вистави, покази фільмів, виставки, арт-проекти, щоб допомоги військовим, біженцям, родинам загиблих, пораненим.
    Ми безмежно вдячні зарубіжним колегам, які проявляють свою солідарність з нами у цей складний час. Відчуваємо ваш інтерес і підтримку, коли на переглядах фільмів ви плачете разом з нами, коли публікуєте чи ставите п’єси українських драматургів, в яких бачите чи то передчуття чи вже рефлексію подій, коли присвячуєте номери своїх часописів українському мистецтву,коли пишете музику на українську революційну поезію, коли відкриваєте програми стажування саме для українських діячів культури, бо знаєте, що Україна, хоч і в стані війни, але на порозі позитивних змін, коли здійснюєте різноманітні акції протесту проти війни і підтримки, в тому числі й режисерів П. Юрова, який перебував у полоні терористів, та О.Сенцова, заарештованого у Росії.

    Також дякуємо і митцям з Росії, які попри цькування та заборони у своїй країні висловлюють свою солідарність, – Олегу Басилашвілі, Лії Aхеджаковій, Андрію Макаревичу,Ельдару Рязанову, Наталі Фатєєвій та іншим.

    Ми цінуємо вашу небайдужість, бо вона допомагає нам сміливо зустріти і перемогти виклики, з якими зіштовхуємося на шляху до кращого суспільства. Мистецтво – сфера людської свободи, і воно може мати суттєвий вплив на  отримання політичної свободи та загальної гуманізації. В часи, коли в нашій країні ніхто не очікував силових конфліктів, мистецтво може допомогти усвідомити, що бойові дії на Сході України – не просто локальна проблема. Тому ми звертаємося до світового співтовариства з проханням об’єднати наші зусилля у боротьбі проти насильства та російської агресії! Якщо не маєте можливості відкрито висловитися проти знищення України, принаймні спробуйте не вірити в те, що про нас кажуть, виправдовуючи це знищення. Просимо подальшої підтримки: організовуйте, творіть, транслюйте голоси, поширюйте, закликайте Росію зупинитись! У ваших силах привернути увагу, вплинути на ефективність рішень влади, викликати усвідомлення та емоційне переживання громадськості драматичних подій в Україні. Мистецтво – ефективна і недооцінена зброя проти тоталітаризму, тероризму і війни!

    Лариса Брюховецька, кінознавець, головний редактор журналу «Кіно-Театр»
    Роман Балаян, кінорежисер, народний артист України
    Богдан Бенюк, актор театру та кіно, народний артист України
    Олександр Книга, директор Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії»
    Володимир Губа, композитор, народний артист України
    Михайло Іллєнко, кінорежисер
    Сергій Проскурня,кіно- та театральний режисер, продюсер
    Лесь Танюк, народний артист України,Голова Національної спілки театральних діячів України, Почесний голова Всеукраїнського правозахисного  товариства «Меморіал» ім.. Василя Стуса
    Неллі Корнієнко, доктор мистецтвознавства, академік НАМУ, директор Національного Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса
    Роман Веретельник,  науковець, викладач Національного університету Києво-Могилянська Академія
    Галина Стефанова, актриса Національного Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.