• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Міносвіти відбулася нарада з представниками делегації Європейської Комісії в Україні

    Опубликовано: 2005-10-20 16:28:00
    Учасники зібрання розглянули шляхи подальшої участі української вищої школи у проектах програми TEMPUS з урахуванням участі України у Болонському процесі та спрощення візового режиму для студентів, викладачів, науковців – учасників програм ЄС. Українська сторона запропонувала і подала до Європейської Комісії новий тип проектів та їх орієнтовну тематику.
     
    Сьогодні в рамках програми “Спільний простір Європейської вищої освіти” українські вищі навчальні заклади відкривають факультети європейських студій та започатковують європейські навчальні курси. Багато університетів України спільно з європейськими колегами розробили освітньо-професійні програми, і нині їхні випуски крім українського диплому отримують диплом університету - закордонного партнера.
     
    Так, за проектом TEMPUS ”Європейські економічні студії і відносини у сфері бізнесу” в Україні створено Центр європейських і міжнародних студій, розпочато підготовку фахівців у сферах європейської економіки, фінансів, державного управління. Результатом проектів “Програми підготовки магістрів з експертизи якості продуктів харчування” та “Підготовки магістрів з туризму за європейськими стандартами” створено консорціум українських і європейських університетів, завдяки чому українські студенти проходять стажування в університетах Німеччини, Великобританії та Італії. За підтримки Європейського Фонду освіти не перший рік в Україні реалізується проект “Реформування професійно-технічної освіти в Україні” в галузі сільського господарства, транспорту, туризму, в якому беруть участь крім ПТНЗ Криму, Вінниччини, Львівщини, Закарпаття та Києва, навчальні заклади Франції, Італії, Австрії, Польщі, Угорщини та Міжнародної організації праці.
     
    Обидві сторони під час розмови обмінялися думками щодо розширення участі України, а точніше наших студентів у програмі ERASMUS MUNDUS. Українська сторона бере в ній участь лише другий рік. Програми є надзвичайно цікавою для України, бо не тільки дозволяє випускникам бакалаврату українських університетів поїхати до європейських на навчання на магістерських програмах, а й залучати студентів країн ЕС до навчання на магістерському рівні у кращих українських університетах. Європейський Союз пропонує в рамках ERASMUS MUNDUS розпочати діалог щодо можливостей формування так званого “українського вікна”, аби збільшить кількість українських учасників на отримання стипендій на навчання. “Вікно” передбачатиме цільове виділення коштів для студенті з нашої країни.
     
    Загалом за одинадцять років реалізації Трансєвропейської програми співпраці в галузі вищої освіти – TEMPUS в сорока українських ВНЗ було виконано 126 проектів. Цього року в наших університетах реалізуються ще 16 проектів.
     
    Инф. Кmu.gov.ua
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.