• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Комуністичні депоратції українців потребують міжнародного розслідування

    Опубликовано: 2014-09-17 14:07:23

    16 вересня історики, правники та народні депутати провели у Верховній  Раді України підкомітетські слухання на тему «Трагедія українців Закерзоння – злочин комуністичного режиму», присвячені 70-м роковинам початку депортації українців з території Польщі.

    За результатами слухань було ухвалено резолюцію, в якій учасники  підтвердили, що депортацією у 1944–1951 роках українцям було завдано непоправних матеріальних, людських і моральних втрат, знищено цілий пласт духовної і матеріальної культури, а також засудили політику колишніх комуністичних антинародних режимів Радянського Союзу і Народної Республіки Польща щодо масової депортації українців з їх споконвічних земель.

    Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович: «Пам'ять про сотні тисяч депортованих з Польщі українців досі не стала частиною суспільних уявлень про наше  минуле. В Україні немає пам'ятників жертвам цієї трагедії, не визначено Дня вшанування пам'яті жертв депортації. Досі головним інструментом збереження пам'яті про цю трагедію є лише громадські організації, які складаються з самих депортованих чи їх нащадків. Сподіваюся, що слухання в парламентському комітеті стануть початком  розгляду цієї проблеми на державному рівні».

    Учасники підкомітетських слухань звернулися до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, Українського інституту національної пам’яті та інших центральних та місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування із такими пропозиціями:
    • Ініціювати підготовку за участю вчених дослідників, правників, громадських організацій, які об’єднують депортованих українців Національної доповіді про депортацію та етнічні чистки українців, організовані колишніми комуністичними режимами Польської Народної Республіки і Радянського Союзу в 1944–1951 рр.
    • Ініціювати проведення міжнародного розслідування та на основі існуючих документів і свідчень виробити неупереджену оцінку ходу і наслідків масової депортації українців, здійсненої колишніми тоталітарними режимами.
    • Провести парламентські слухання щодо проблем депортованих українців.
    • Підготувати та ухвалити необхідні закони та прийняти інші нормативно-правові акти, які б сприяли розв’язанню Україною найболючіших проблем, породжених депортацією, зокрема відновленню історичної справедливості, визначенню правового статусу депортованих, поновленню їх права на відшкодування моральних і матеріальних збитків.
    • Забезпечити дослідження та розповсюдження інформації про депортації комуністичними режимами сотень тисяч українців у XX столітті на всіх рівнях українського суспільства, особливо серед молоді, а також держав – членів Європейського Союзу.
    • Ініціювати встановлення в Україні Дня пам’яті депортованих на спомин мільйонів людей, які були депортовані, та які стали біженцями протягом останніх 100 років, щоб нагадувати майбутнім поколінням про страхіття війни та воєнних конфліктів, злочини комуністичних режимів.
    • Ініціювати встановлення у Києві Меморіалу Пам’яті українцям, які загинули під час депортації та етнічних чисток, вчинених колишніми комуністичними   режимами Радянського Союзу і Польщі в 1944–1951 роках.
    • Скласти офіційні списки жертв депортації по регіонам України та списки місць увічнення пам’яті і поховання українців, які загинули або були закатовані на території Польщі та забезпечити за необхідності їх відбудову, впорядкування і підтримання в належному стані.
    • Відповідно до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Польщі про збереження місць пам’яті поховання жертв війни і політичних репресій, на міждержавному рівні вирішити питання:
    – збереження місць пам’яті і поховань загиблих та закатованих українців на території сучасної Польщі;
    – безвізового перетину депортованими українцями та їх нащадками українсько-польського кордону з метою відвідання місць пам’яті і поховань українців.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.