• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • РНБО: Росія застосувала проти українських прикордонників заборонені протипіхотні міни

    Опубликовано: 2014-08-10 21:44:13


     

    Київ, 10 серпня 2014 р. – Наступ сил АТО триває, кільце навколо Донецька максимально звужене – про це заявив полковник Андрій Лисенко, речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО України на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

    Полковник Лисенко розповів, що сьогодні вночі російська сторона звільнила п’ятьох офіцерів 72-ї бригади, які незаконно утримувались на території РФ. Вони були передані українській стороні на пункті пропуску «Мілове» Луганської області. Всі військовослужбовці 72-ї бригади, що залишилися вірними Присязі та виконали свій обов’язок, будуть нагороджені.

    Полковник Лисенко розповів, що за останню добу загинуло 3 та поранено 27 військовослужбовців ЗСУ.

    Протягом останньої доби сили АТО 30 разів вступили у вогневий контакт з терористами в районах населених пунктів Міусинськ, Рясне, Майорське, Дебальцеве, Кам'янка, Весела Тарасівка, Амвросіївка, Стукалова Балка, Жовте, Гайове, Сабівка, Авдіївка, Челюскінець, Розівка, Боково-Платово, Лисички, Комуна, Нижня Вільхова, Петрівське та в районі кургану Савур-Могила. Також зафіксовані масові випадки дезертирства серед терористів. Коментуючи «мирні ініціативи» терористів, речник РНБО зазначив, що «мають бути конкретні дії – підняті білі прапори та складена зброя».

    Ситуація на українсько-російському кордоні залишається напруженою – обстріли прикордонних позицій та населених пунктів з території РФ тривають. Так, вчора з 21:00 до 21:20 з району російського села Маноцький обстріляні  позиції українських прикордонників на Луганщині. Також 13 до 14 години прикордонні загони в Амвросіївці (Донецька область) були обстріляні росіянами з артилерії та установок «Град». Згодом з російських сіл Марфінка, Дібровка та Селезнівка обстріляли населені пункти Іллінка Донецької області, Міусинськ, Петропавлівка та Дякове Луганської області.

    Речник РНБО розповів про використання Росією дистанційно запущених протипіхотних мін проти українських прикордонників, які, за задумом росіян, мали потрапити у пастку. Після падіння капсули міни розкрилися, вистріливши в різні боки довгі жовті нитки, що сплутались між собою, мов павутиння. Він зазначив, що в Україні відсутня зброя такого типу, а використання протипіхотних мін заборонено міжнародним гуманітарним правом. Полковник Лисенко звернув увагу на те, що інцидент стався в центрі села Мілове, тому на мінах могли підірватися і мирні жителі, насамперед діти, а сам населений пункт розташований за 100 км від зони АТО, що вкотре підтверджує факт російської агресії проти України.

    Авіація Збройних сил РФ продовжує порушувати повітряний простір України. Вчора, зокрема, був зафіксований політ 2 вертольотів Мі-24 та 2 безпілотників. Також у прикордонних з Сумською областю районах Росії зафіксовано рух 10 залізничних платформ із артилерійськими тягачами та колони із 30 бронетранспортерів.

    Андрій Лисенко розповів, що на блокпосту сил АТО у Волноваському районі Донецької області під час огляду одного з легкових автомобілів виявили вибухівку (понад 130 кг у тротиловому еквіваленті), а також приховані гранати на розтяжках. У Запорізькій області СБУ затримала керівника та членів диверсійної групи з Горлівки, які планували проведення розвідувально-підривної роботи та підготовки терактів вобласті.

    Речник РНБО розповів, що вчора Президент України Петро Порошенко провів телефонні розмови з Віце-Президентом США Джозефом Байденом і Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель з приводу організації міжнародної гуманітарної допомоги для Луганська під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Зокрема, існує нагальна потреба надіслати до міста фахівців для ремонту електропідстанцій та відновлення водопостачання. Ангела Меркель зазначила, що ця місія має відбуватися лише через канали ООН або Червоного Хреста і тільки за погодженням з українською стороною.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.