• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Экологические прокуроры требуют выполнения законов по охране атмосферного воздуха

    Опубликовано: 2014-07-25 10:44:04

    Досвід Європейського Союзу у формуванні міжнародного екологічного законодавства, полягає у його прагненні до покращання якості довкілля. Ця правова позиція є головною умовою членства в ЄС.

    Разом з тим, внаслідок діяльності окремих підприємств, піднаглядних органам Дніпровської екологічної прокуратури, продовжується забруднення довкілля, передусім атмосферного повітря.

    Так, у 2013 році із 104 піднаглядних суб’єктів господарювання, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, 19 – працювали без відповідних дозволів. Незважаючи на зменшення у першому півріччі 2014 року кількості виявлених таких суб’єктів господарювання до 14, їх негативний вплив на атмосферу залишається значним.

    У минулому і поточному роках під час проведення перевірок прокурорами постійно надавалась оцінка діяльності, як органів державного контролю щодо повноти виконання своїх наглядових повноважень, так і суб’єктів господарювання.

    Зокрема, у поточному році Дніпровською екологічною прокуратурою проведено перевірку додержання вимог законодавства про охорону атмосферного повітря в діяльності Державної екологічної інспекції у Черкаській області.

    Установлено, що посадовими особами інспекції, всупереч вимогам ст. 20 - 2, 35 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ч. 5 ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», допускаються факти невжиття заходів, направлених на припинення порушень вимог законодавства про охорону атмосферного повітря суб’єктами господарювання.

    Так, незважаючи на тривалий перебіг порушень на комунальному підприємстві  дорожньої галузі м. Черкаси та одному із лікувально – оздоровчих закладів Черкащини, які  здійснювали   господарську  діяльність без дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, посадовими особами інспекції, упродовж більш ніж двох років, заходи щодо обмеження, тимчасової заборони або припинення діяльності цих підприємств не вживались, збитки за порушення вимог екологічного законодавства не нараховувались.

    Факти неналежного господарювання, які завдають шкоду довкіллю, та здійснення контрольних повноважень також установлені міжрайонними екологічними прокурорами у Запорізькій та Дніпропетровській областях під час перевірок територіальних органів Державної екологічної інспекції України і безпосередньо суб’єктів господарювання.

    Зокрема, Дніпровською екологічною прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження за ч. 1 ст. 241, ч. 2 ст. 367 КК України за фактом забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам у вигляді шкоди на суму понад 267 тис грн. На даний час досудове розслідування у кримінальному провадженні завершується.

    Завдяки активної позиції Запорізького міжрайонного екологічного прокурора у липні поточного року рішення суду касаційної інстанції за позовом про стягнення збитків з ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» виконано, внаслідок чого до бюджету відшкодовано завдану суму збитків.

    Аналогічні кримінально-карані діяння виявлялись протягом поточного року іншими екологічними прокурорами.

    При цьому спектр видів підприємств, які забруднюють атмосферне повітря є доволі широким: це металургійні і хімічні комбінати, аеропорти, птахофабрики, підприємства, які здійснюють зберігання і відпуск нафтопродуктів та інше.

    Загалом, з початку 2014 року у сфері охорони атмосферного повітря прийнято 26 постанов про проведення  перевірок, розпочато 3 кримінальні провадження, за документами прокурорського реагування до бюджету відшкодовано 255 тис грн.

    Прес-служба Дніпровської  екологічної прокуратури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.